×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vigselförrättare förlorar tillståndet

2013-05-03, Tidningenvision.se

Sex vigselförrättare i Stockholms län har förlorat sina förordnanden sedan de begärt betalning av brudpar i samband med vigslar.

Fakta

Borgerliga vigselförrättare får sina förordnanden av någon av landets länsstyrelser.  Det sker oftast efter rekommendation från en kommun. Många borgerliga vigselförrättare är kommunpolitiker eller jurister.

Att vara vigselförrättare är ett hedersuppdrag och den som utför uppdraget får en ersättning på 110 kronor av länsstyrelsen. Viger man flera par vid samma tillfälle är ersättningen för de följande paren 30 kronor per vigsel.

Trots det får länsstyrelsen ofta klagomål på att vigselförrättare begär extra pengar av brudparen. En rundringning som Sveriges Radio Stockholm gjorde för två år sedan visade att vissa begärde upp till 6 000 kronor.

I en ny granskning ringde länsstyrelsen upp 99 vigda par. Sju uppgav att de betalt en större ersättning till tre olika vigselförrättare.

– Det är inte tillåtet. Uppdraget som vigselförrättare är ett offentligt uppdrag och förrättningen är myndighetsutövning. Enligt reglerna får det inte utgöra en kommersiell verksamhet och den enda ersättning som förrättaren kan begära är för direkta kostnader som är förknippade med uppdraget, till exempel resekostnader, säger Eva Lundgren Axel, enhetschef på enheten för tillsyn på länsstyrelsen i Stockholms län.

Sex vigselförrättare har nu fått sina förordnanden indragna. Fyra av dem har överklagat till Förvaltningsrätten och ärendena är ännu inte avgjorda.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum