×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Sifferlösa avtal kan öka inflationen

2013-05-16, Tidningenvision.se

Löneavtal utan centralt fastställda löneökningsnivåer, så kallade sifferlösa avtal, blir allt vanligare. Medlingsinstitutet varnar för att det kan leda för höga löneökningar och stigande inflation.

I våras tecknade Vision ett nytt fyraårigt löneavtal för omkring 100 000 medlemmar i kommuner och landsting där de två sista åren är sifferlösa. Andra stora yrkesgrupper som också har löneavtal utan central fastställda nivåer är bland andra läkare, sjuksköterskor och lärare. 

Enligt en beräkning som Medlingsinstitutet gjort åt Sveriges Radios Ekot kommer omkring 900 000 löntagare att ha sifferlösa avtal 2015. Det är en halv miljon fler är 2012.

Under många år har industrins löneavtal varit normerande för hur stora löneökningarna ska bli på arbetsmarknaden. När nu löneökningarna i allt större utsträckning ska fastställas på lokal nivå befarar Claes Stråth, generaldirektör på Medlingsinstitutet, att löneökningarna kan bli för stora vilken bland annat kan led till högre inflation.

– Om det skulle vara så att andelen sifferlösa avtal ökar ännu mer så kan det på sikt bli problem med lönenormeringen, säger Claes Stråth.

Vision har under flera år kritiserat industrinormen och krävt högre löneökningar till medlemmarna för att minska löneskillnaderna till de mansdominerade sektorerna. Vision hoppas att det sifferlösa åren i det nuvarande avtalet ska ge den effekten. Visions förbundsordförande Annika Strandhäll tror inte att det behöver ha någon större inverkan på inflationen och samhällsekonomin.

– Vi vill naturligtvis ta ansvar för en stabil lönebildning på svensk arbetsmarknad, det är ingen som tjänar på att inflationen sticker iväg. Jag håller med om att det över tid är den konkurrensutsatta industrin som ska sätta märket men det måste finnas möjlighet för andra sektorer att gå före ibland för att minska de strukturella löneskillnaderna, säger hon.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum