×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Riksdagen kallsinnig till lag mot mobbning

2013-05-31, Tidningenvision.se

Nära var tionde person har blivit mobbad på jobbet det senaste året. Nu ska ett förslag från Vision om en lag mot trakasserier på jobbet upp för beslut i riksdagen.

Vision väckte debatten genom att lansera ett förslag till ny lag förra året. Anledningen är att dagens regelverk inte skyddar den som mobbas eller blir utfryst på jobbet.  Vänsterpartiet har nu lagt en motion om att regeringen ska ta fram ett förslag till lag mot trakasserier i arbetslivet. I motionen lutar man sig mycket på Visions förslag.

– Blir man kränkande behandlad och blir sjuk av det ska man ha en chans att få det prövat i domstol och även möjlighet till upprättelse och senare skadestånd, säger Carola Löfstrand, Visions arbetsmiljöexpert.

De senaste siffrorna från Arbets­miljöverket visar att omkring nio procent av alla som jobbar upplevt att de blivit mobbade av en chef eller kollega under det senaste året.

I dag finns dock inga möjligheter för den enskilde eller ett fackförbund att driva fall av mobbning på arbetsplatsen till domstol om det inte finns en koppling till de så kallade diskrimineringsgrunderna i lagen.

Dessa är exempelvis kön, ålder, etnicitet eller sexuell läggning. I övrigt är det svårt för facket att göra något för den som blir trakasserad på jobbet.

Tycker du att man ska införa en lag mot trakasserier i arbetslivet?

Katarina Brännström (M)
ledamot av arbets­marknadsutskottet

– Det är otroligt sorgligt för de människor som drabbas. Och jag förstår frustrationen när man inte har någon att vända sig till för att få upprättelse. Men jag har svårt att se hur en sådan lag skulle utformas. Det är väldigt svårt med bevisbördan i sådana här fall och risken är att lagen skulle bli väldigt tandlös.

 

Christer Winbäck (FP)
riksdagsledamot, engagerad i frågor om vuxenmobbning

– Jag tycker att man kan skärpa lagstiftningen när det gäller trakasserier i arbetslivet och är positiv till grundfrågan. Men jag sitter inte i arbetsmarknadsutskottet och kan inte säga om jag skulle stödja ett förslag när jag inte sett texten. Jag har jobbat med dessa frågor i många år och det finns tyvärr ett stort oförstånd kring frågan.

 

Annika Qarlsson (C)
ledamot av arbets­marknadsutskottet

– Jag tycker att det är bra förslag Vision tagit fram för det sätter fingret på ett problem som inte fångas upp av dagens lagstiftning eller av dem som driver arbetsrättsliga frågor. Vi kommer inte att bifalla motionen, men jag för diskussionen vidare. Om man sedan ska använda lagstiftning eller någon annat är en kommande fråga.

 

Andreas Carlson (KD)
ledamot av arbets­marknadsutskottet

– Vi stödjer inte Vänsterns förslag om ändrad lagstiftning, men tycker att det är viktigt att motarbeta och förhindra diskriminering och trakasserier på arbetsplatserna. Diskrimineringslagen reglerar de aktiva åtgärder som arbetsgivare måste bedriva och det är självklart viktigt att det sker ett aktivt arbete. Fackföreningar har ett ansvar för att kontrollera och övervaka.

 

Mehmet Kaplan (MP)
ledamot av arbets­marknadsutskottet

– Vi tror inte att man löser detta med förbud, i stället måste det till fler förebyggande åtgärder. Arbetsdomstolen måste också få vassare tänder. I dag är det ganska billigt att göra sig av med en person. Vi tycket att det ska kosta mer för arbetsgivaren om någon mobbas och tvingas lämna sitt jobb.

 

Raimo Pärssinen (S)
ledamot av arbets­marknadsutskottet

– Vi vill att regeringen tillsätter en utredning kring det här för det här är ingen lätt fråga. Jag tycker Vision har gjort ett bra arbete som lyft upp den här frågan med ett skarpt lagförslag men vi är inte beredda att rakt av ta ett skarpt förslag. Men eftersom det är ett stort problem på arbetsplatserna får regeringen återkomma till riksdagen med utredning och så småningom en proposition.

 

Josefin Brink (V)
ledamot av arbets­marknadsutskottet

– Erfarenheten visar att det är väldigt svårt för enskilda personer att få någon upprättelse och de fackliga organisationerna har väldigt lite att jobba med. Arbetsmiljölagen räcker inte till och Arbetsmiljöverket driver inte den här typen av frågor. Det finns ett behov. Sedan löser inte lagstiftningen alla problem, men det är ett sätt att få upp frågan på agendan.

 

Mattias Karlsson (SD)
ledamot av arbets­marknadsutskottet

– Vi är försiktigt positiva, ämnet är mycket viktigt. Huruvida vi i detta skede kommer att rösta för Vänsterpartiets motion kan jag inte svara på i nuläget. I höst kommer vi att anta ett nytt handlingsprogram för arbetsmiljö, att i förväg göra alltför många skarpa ställningstaganden i riksdagen skulle kunna uppfattas som en problematisk tågordning av resten av partiet.

 

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum