×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kommunernas finansman

2013-05-28, Tidningenvision.se

Som 12-åring ville Tomas Werngren dra in så många kunder som möjligt till sin deklarationsfirma. Nu är han kommunernas bank-vd och målet är att få alla kommuner och landsting att gå med i Kommuninvest.

Fakta

Kommuninvest är ett svenskt kommunalägt kreditmarknadsbolag som erbjuder kommuner och landsting lån och finansiell rådgivning. Bolaget har ungefär samma roll som Riksgälden har för statliga myndigheter.

Bolaget är kommunsektorns största långivare och har en utlåning på cirka 200 miljarder kronor. Kommuninvest lånar pengar genom att ge ut så kallade obligationer, ett skuldbrev som intygar att innehavaren har lånat ut pengar.

Det krävdes ingen siare för att förutse att Werngrens grabb i värmländska Hagfors skulle jobba med pengar på ett eller annat sätt. Som 12-åring startade han en egen firma och hjälpte ett antal skogsbönder och en omfattande taxirörelse med bokföring och deklaration. Som 15-åring ordnade han sommarjobb på Wermlandsbanken.

– Jo, jag var en riktig nörd, jag var otroligt intresserad av ekonomi. På banken fick jag göra enkla saker som att öppna nya konton. Det var en fantastisk utbildning.

Det blev dock ingen klassisk bankkarriär. På högskolan valde han förvaltningslinjen och drömde om att utveckla offentlig sektor. Han blev rekordung finanschef på statliga SBAB 28 år gammal och ett par år senare värvades han till Kommuninvest som vice vd och blev sedermera högste chef.

– Här fick jag användning av mina år i banken och för mitt intresse för offentlig sektor. Jobbet var som klippt och skuret för mig, konstaterar Tomas Werngren.

Kommuninvest bildades 1986 av nio kommuner och landstinget i Örebro län. Grundtanken var att om kommuner och landsting går ihop blir man en större fisk och får bättre villkor på lånemarknaden.

Första åren var bolaget en angelägenhet för Örebro med kranskommuner, men i början på 1990-talet höjde man blicken. Nu skulle Kommuninvest växa och behövde någon med erfarenhet från kapitalmarknaden. Här kommer killen från Hagfors in i bilden.

Sedan dess har verksamheten växt stadigt och kurvorna för utlåningen pekar prydligt snett uppåt. Numera omfattar samarbetet 276 av landets 310 kommuner och landsting och målet är högt ställt: 2015 ska alla vara med.

– För att växa ytterligare måste vi bli mer kända. Om vi blir det naturliga valet för alla kommuner och landsting får vi större lånevolymer som i sin tur ger bättre villkor.

Tomas Werngren hävdar att ett antal stora infrastrukturprojekt som är på gång i Sverige just nu – han är noga med att inte nämna vilka – kostar många miljarder mer än de borde göra. Just för att man har sjabblat med finansieringen.

– Om vi hade varit mer kända hade vi antagligen varit inblandade i flera av dessa projekt.

Kommuninvest är något av en skvader som arbetar i två vitt skilda kulturer. Å ena sidan i den försiktiga kommunala vardagen, å andra sidan på den lättflyktiga finansmarknaden där värdepapper byter ägare med ljusets hastighet på jakt efter ett klipp.

– Den kommunala sektorn producerar verksamhet och behöver pengar, medan bank­sektorn har en verksamhet för att producera pengar. För oss är det nödvändigt att ha med oss de mer försiktiga kommunala värderingarna när vi jobbar på finansmarknaden.

Att Kommuninvest har högsta möjliga kreditbetyg underlättar naturligtvis arbetet. Men på möten med investerare runt om i världen räcker det inte att komma dragandes med att man företräder en av världens mest kreditvärdiga låntagare.

– Nej, vi måste förklara för investerarna hur det svenska systemet är uppbyggt och att kommunerna inte kan gå i konkurs. Bara genom att vara tålmodiga och pedagogiska kan vi få de stora placerarna att köpa obligationer som är utgivna av Kommuninvest.

Försiktighet är ett ord som Tomas Werngren ofta använder. Det gäller att inte ryckas med av de sockrade löftena som florerar på finansmarknaden.

– Våra ägare vill att vi ska vara försiktiga och hämta billiga och trygga pengar. De vill inte att vi ska vara fiffiga finanstyper.

Kanske är denna kamerala inställning en förklaring till att Kommuninvest sällan har figurerat i mediala skandaler. 2002 anklagade Dagens Nyheter visserligen bolaget för att spekulera med skattebetalarnas pengar i skatteparadis, men det rörde sig om en ren missuppfattning, enligt Tomas Werngren, och kritiken tystnade snabbt.

Två år senare blev det värre. Då tecknade Helsingborgs stad amerikanska så kallade kommunobligationer, som Kommuninvest gav ut, för sammanlagt 63 miljoner kronor. Fyra år och en finanskris senare hade den skånska kommunen förlorat nästan 36 miljoner.

Kommuninvest friades visserligen i domstol, men Tomas Werngren är ändå självkritisk:

– Av den händelsen lärde vi oss att inte använda upplägg där det finns en belåning som gör att placeraren inte riktigt förstår vad det är man köper. Att vi bidrog till att en kommun förlorade pengar är jag den förste att beklaga.

Hur ser då den kommunala ekonomin ut de kommande åren när kommunernas egen bank-vd tittar i kristallkulan? Frågetecknen är många, konstaterar han. Världsekonomin är skakig, antalen varsel har ökat och allt fler kommuner går med underskott.

– Nästa år är det valår, då brukar sektorn få lite extrapengar från regeringen. Om inte arbetslösheten går ned därefter kan det bli tufft för vissa kommuner.

Många föreställer sig att det är små glesbygdskommuner i inlandet med stor utflyttning som drabbas hårdast i ett sådant läge. Men det är inte vad Tomas Werngren ser i sin kula.

– Nej, snarare är det kranskommunerna till de stora tillväxtområdena som ligger illa till, kommuner som till exempel Haninge och Stenungssund. Där är risken att man sätter i gång stora infrastrukturprojekt, överinvesterar och på så sätt bygger upp stora obalanser.

Vad har du för råd till dessa kommuner?

– Att inte låta bostadsbolaget köra sitt race och energibolaget sitt. Kommunen måste vara ett aktiv ägare av sina bolag och hela tiden stämma av att man är på väg åt rätt håll.

Vart är då Tomas Werngren på väg för egen del? Om man räknar in den tidiga karriärstarten hemma i Hagfors har han jobbat i 40 år, de senaste 25 med ansvar för tolvsiffriga belopp.

En dag är det dags att kliva av, konstaterar han. Företag utvecklas och högsta chefen får inte bli ett sänke, men en slapp sofflockstillvaro lär det knappast bli.

– När den dagen kommer hoppas jag att det finns något annat att växla över i eftersom jag gillar att arbeta och ta ansvar.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum