×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kommuner drömmer om nya Afa-pengar

2013-05-17, Tidningenvision.se

En återbetalning på 11 miljarder kronor från Afa Försäkring räddade boksluten i kommuner och landsting förra året. Ekonomichefer runt om i landet håller tummarna för att det kommer pengar även i år.

– Vi har inte tagit ut något i förskott, men naturligtvis hoppas vi på pengar även 2013, säger Camilla Bergekrans, ekonomichef i Kalix kommun.

Förra året återbetalade Afa Försäkring, som ägs av arbetsmarknadens parter, åtta miljarder kronor till landets kommuner och tre miljarder till landstingen. Det var premier från 2007 och 2008 som betaldes tillbaka på grund av färre personer har sjukskrivits sedan halvårsskiftet 2008.

Dessa oväntade extrapengar har gjort underverk med boksluten för 2012. Endast 19 kommuner redovisade ett underskott förra året, utan återbetalningen skulle hälften av kommuner gått med underskott, enligt beräkningar från Sveriges Kommuner och Landsting.

Även i landstingen förbättrade återbetalningen resultaten. 17 av de 21 landstingen klarade ett positivt resultat 2012, utan Afa-pengar hade sju landsting gått med underskott.

Det är Sveriges Kommuner och Landstings ekonomirapport april 2013 som har satt fart på spekulationerna om att nya pengar kan vara på väg. Där räknar man visserligen inte säkert med att pengar från Afa ska komma även 2013, men beräkningar visar att om inbetalda premier för 2005 och 2006 återbetalas skulle det betyda elva nya miljarder till kommunerna och landstingen.

Detta har satt fart på rykten om ny sköna slantar.

– Förra året fick Kalix 18 miljoner kronor och enligt prognoserna blir det tuffa år för kommunerna 2013 och 2014. Ett extra tillskott vore väldigt trevligt, säger Camilla Bergekrans.

Beslut om återbetalning måste tas av Afa:s styrelse. Först på styrelsemötet i mitten på juni kan ett beslut fattas.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum