×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fem röster om oroligheterna i Husby

2013-05-23, Tidningenvision.se

Brinnande bilar och ungdomar som kastar sten efter räddningstjänsten. Vad är det egentligen som händer i Husby och varför? Frågorna är många, men de tvärsäkra svaren få. Tidningen Vision har pratat med fem medlemmar som arbetar i ett område som beskrivs som en krigszon.

Fakta

I mitten av maj sköts en hotfull man till döds av polisen i Husby. I helgen startade oroligheterna i stadsdelen med stenkastning mot polis och brinnande bilar. Oroligheterna och de anlagda bränderna spred sig sedan till många stadsdelar i Stockholm. Flera unga män har anhållits, och även häktats, bland annat misstänkta för mordbrand och våldsamt upplopp.

Marcus Nordalen, brandmästare på brandstationen i Kista.

Hur har de senaste nätterna varit?

– Kaotiska. På fyra dagar har 40–50 bilar och lastbilar satts i brand plus containrar och markbränder. Röken ligger tät, det känns som att åka in i en krigsfilm.

Hur går tankarna inför ett nytt arbetspass?

– Jag är brandmästare och har arbetsmiljöansvar för sex brandmän när vi åker ut. Vi har fått bra stöd från ledningen och budskapet är tydligt – känner vi oss hotade ska vi avvakta och ge oss av om det behövs. Vi backar in med brandbilen så att vi inte blir intryckta om det blir hotfull stämning.

Har ni blivit utsatta för stenkastning?

– Nej, inte min grupp, men några kolleger fick stenar kastade efter sig. Sånt gör mig besviken och förbannad. Vi är ju där för att hjälpa till, jag fattar inte hur de tänker.

 

Annica Walther, skolintendent och Visions sektionsordförande i stadsdelen Rinkeby-Kista i Stockholm.

Hur ser du på det som händer i Husby?

– Jag är förtvivlad, och arg. Jag har arbetat här sedan 1981, men aldrig varit med om någonting liknande. Förtvivlad för att vi som jobbar här vet att det finns så mycket gott och bra att bygga på. Arg för att beslutsfattarna inte alltid lyssnar på de anställda.

Vad behövs för att vända situationen?

– Att alla goda krafter tar ansvar och att man inte avvecklar fler verksamheter i området. Posten och Försäkringskassan är borta, Rinkeby har ingen bankomat efter stängning av Gallerian och förvaltningshusen i Husby och Rinkeby flyttade till Kista för fem år sedan. Det behövs myndigheter och service i Husby, Rinkeby och Akalla så att inte samhället drar sig tillbaka.

 

Magnus Noordh, biträdande enhetschef för socialpsykiatrin med ansvar för boendestödjarna.

Du arbetar med människor som behöver stöd i vardagen. Hur påverkas de?

– Jag får många samtal från oroliga människor. Flera av klienterna kommer från andra länder och har erfarenheter från krig. Oroligheterna den senaste tiden väcker obehagliga tankar och minnen till liv. Senast idag pratade jag med en man som ville fly till en annan ort. Han upplevde att han befann sig i en krigszon.

Hur kan du stödja?

– Jag försöker träffa dem och prata. Klienterna har många frågor och även om jag inte har alla svar försöker jag ge lite perspektiv och ta udden ur deras värsta farhågor och associationer till krig.

Hur påverkas dina medarbetare?

– Varje eftermiddag reflekterar vi kring dagen och just nu är det fullt fokus på oroligheterna. Många är rädda och befarar att kravallerna ska eskalera och ske även på dagtid.

 

Ata Hosseini, ungdomssamordnare och fältassistent i stadsdelen Rinkeby-Kista.

Vad tänker du om det som sker?

– Det är obehagligt och väldigt tråkigt. Man frågar sig varför det blivit så här och funderar på om man kunde gjort någonting annorlunda. Vad är felet? Det är också tråkigt eftersom jag tycker att man kommit oerhört långt i Husby de senaste åren. Det har varit lugnt och skolan har blivit mycket bättre än den var för tio år sedan.

Hur är din arbetssituation?

– Vi har försökt att inte hamna i skottlinjen av säkerhetsskäl. Det vi framförallt gjort är att försöka lugna ner ungdomarna som tittar på och deltar i folksamlingarna. Det vi fokuserar på är att finnas på plats och jag tror att det ger trygghet till många att det finns vuxna ute som jobbar.

Vad tycker du att man skulle göra i Husby och omkringliggande stadsdelar för att förbättra situationen?

– De ungdomar jag träffar pratar ofta om att det behövs mer utbildning, framförallt om hur systemet ser ut. Hur gör man för att påverka? Vilka vägar kan man ta? Den kunskapen finns inte bland de unga, och det är problematiskt.

 

Abdi-Nur Isse, enhetschef för unga vuxna på socialförvaltningen i stadsdelen Rinkeby-Kista.

Varför bryter det här ut just nu?

– Det är det nog ingen som kan sätta fingret på. Jag tror att det är en frustration över utanförskap och arbetslöshet och ett väldigt segregerat samhälle. Man har också förlorat många arbetstillfällen i Husby, exempelvis flyttade hela stadsdelsförvaltningen till Kista för några år sedan.

Hur kan man förbättra situationen?

– Man måste jobba med ungdomarna redan i skolåldern, de som har lite tuffare i skolan, är nya i landet eller har föräldrar som inte jobbar. För det är de som sedan hoppar av gymnasiet och blir utan jobb.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum