×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Allt fler diagnoser med nytt ersättningssystem

2013-05-20, Tidningenvision.se

Sedan ett drygt år tillbaka får vårdcentralerna i hälften av landstingen betalt efter hur många diagnoser de sätter på sina patienter. Det har lett till en dramatisk ökning av antalet diagnoser.

Sedan det nya ersättningssystemet, ACG-systemet, infördes har antalet diagnoser ökat dramatiskt i flera landsting.

Tanken är att pengar ska gå till vårdcentralerna med de mest vårdtunga patienterna. Men enligt en granskning som Sveriges Radio Ekot har gjort missbrukas ersättningssystemet och vårdcentraler sätter orimligt många och ibland rent felaktiga diagnoser på sina patienter.

P4 Jönköping har granskat en avidentifierad journal; en 77-årig man ska kontrollera sitt förmaksflimmer och mår på det stora hela ganska bra. Trots det sätter läkaren 19 olika diagnoser, bland annat ospecificerat ångesttillstånd och lindrig synnedsättning.

Enligt Kjell Lindström på primärvårdens forsknings- och utvecklingsenhet i Jönköping, är det uppenbart att denna och andra liknande journaler är fulla av irrelevanta diagnoser.

– Då sätter man diagnoserna för att den här personen ska bli värd så mycket som möjligt, säger Kjell Lindström till P4 Jönköping.

I granskade journaler i Jönköpings län har man hittat upp till 40 diagnoser på ett enda besök. Men även i flera andra landsting har ersättningssystemet missbrukats.

Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Jönköping, erkänner att ACG-systemet har brister men tycker att det är vårdcentralerna som gör fel.

– Man kan alltid lura till sig saker, alternativet är att inte kunna ge olika ersättning efter vilka sjukdomar man har. Och det tycker vi är värre, säger han till P4 Jönköping.

 

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum