×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vision på offensiven mot diskriminering

2013-06-13, Tidningenvision.se

Mindre snack och mer verkstad. Nu vill Vision skriva lokala antidiskrimineringsavtal med arbetsgivare som förbinder dem att jobba aktivt med mångfald och jämställdhet.

Satsningen på antidiskrimineringsavtal grundar sig i en motion till förbundsmötet 2010. I Diskrimineringslagen står det att arbetsgivare och arbetstagare ska jobba tillsammans med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, religion, funktionsnedsättning och ålder.

– Men i lagen står det inte vilka åtgärder som ska genomföras, och vi vill definiera i kollektivavtal exakt vad man ska göra, säger Marcus Gustavsson, ordförande i Vision i Göteborg.

I förra avtalsrörelsen försökte Vision driva frågan centralt med arbetsgivaren SKL utan framgång. Därför väljer förbundet nu att i stället försöka få till lokala kollektivavtal om antidiskriminering i ett antal pilotkommuner och i en region.

I första steget handlar det om kommunerna Skellefteå, Örebro, Vimmerby, Göteborg och i Region Skåne, enligt Mona Tapper, förhandlingschef på Vision.

I Göteborg har man kommit längst och där ska Vision nu tillsammans med Vårdförbundet och Lärarförbundet begära en intresseförhandling med arbetsgivaren Göteborgs stad.

Bland annat vill Vision avtala om handlingsplaner mot diskriminering och göra det tydligt vem som är ansvarig för olika frågor. De vill också att mångfald och jämställdhet ska ingå i alla medarbetares kompetensplan som görs varje år. Enligt Marcus Gustavsson är rekrytering det område där det sker mest diskriminering och han vill därför att staden ska ha en rekryteringskommitté.

– Det är för att enskilda personer inte ska kunna fatta beslut om vem som ska anställas. Risken är stor att folk blir bortvalda. Med fler ögon och öron är det lättare att motverka diskriminering.

Med ett antidiskrimineringsavtal kan facken också driva tvister och begära skadestånd om arbetsgivaren bryter mot avtalet.

Kristina Körnung, stadssekreterare för Miljöpartiet i Göteborg, som sitter i majoritet tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, tycker att Visions förslag är bra.

– Utan att ha kollat av med mina rödgröna kolleger så ställer jag mig positiv. När det gäller mångfald är det lätt att använda stora ord. Om man kan konkretisera det är det bra. Om man inte kan tvista om det kan man fråga sig hur mycket det betyder. Man måste kunna hävda sina rättigheter, säger hon.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum