×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Senare semester ger extra pengar

2013-06-03, Tidningenvision.se

Bristen på medicinska sekreterare är stor på flera håll i landet. Lasarettet i Ystad erbjuder sig nu att köpa personalens semester för att lösa problemet i sommar.

Fakta

  • I ungefär hälften av landstingen/regionerna råder brist eller viss brist på medicinska sekreterare.
  • Utöver Region Skåne erbjuder landstingen i Gävleborg, Kronoberg, Jämtland, Östergötland och Dalarna personal att skjuta på sin sommarsemester mot extra pengar om arbetsgivaren på respektive förvaltningar anser det vara befogat och semesterplaneringen inte kan lösas på annat sätt. Inget av landstingen kunde dock uppge till Tidningen Vision om något sådant avtal hade tillämpats för medicinska sekreterare.
  • I andra landsting erbjuds bonus till vissa yrkesgrupper som skjuter på sin semester, men inte till medicinska sekreterare. På Sundsvalls sjukhus i landstinget Västernorrland har Vision försökt få arbetsgivaren att erbjuda detta även till medicinska sekreterare, men inte lyckats.

Källa: Visions nätverk för medicinska sekreterare, Visions avdelningsordföranden
i landstingen samt representanter för arbetsgivarna i landstingen.

Skjut upp din sommarsemester och få ett extra tillskott i plånboken! Så lyder erbjudandet om semesteravtal på Lasarettet i Ystad till yrkesgrupper där man har brist på personal. Det är sjuksköterskor, barnmorskor och, för första gången, medicinska sekreterare som kan utnyttja avtalet.

– Vi har fått brist på medicinska sekreterare på grund av en del sjukdomar och en del som har slutat, och det är svårt att få tag på vikarier. Samtidigt ökar befolkningen här i sydöstra Skåne med 70 procent under juli månad, så det är egentligen då vi är mest produktiva på sjukhuset och behovet av personal är som störst, säger sjukhuschefen Matz Widerström.

Semesteravtalet, som alltså är frivilligt, ger 5 000 kronor extra för varje uppskjuten semestervecka, som ska tas ut innan årets slut. Den som avstår fyra semesterveckor i sommar har alltså 20 000 att hämta, vilket också är maxbeloppet. Enligt Matz Widerström har mellan 50 och 70 anställda nappat.

Christina Andersson, medicinsk sekreterare på kirurgiska kliniken på Ystads lasarett, är en av dem. Hon skjuter upp två veckor av sin sommarsemester och tar i stället en längre semester under vinterhalv­året för att hälsa på sin dotter på andra sidan jordklotet.

– Semesteravtalet är ju bra om man vill vara ledig en annan tid på året och dessutom få extra betalt.

Men hon är tudelad och kritisk på flera punkter.

– Det finns en anledning till att man mer eller mindre har rätt till fyra veckors sammanhängande semester, eftersom det tar tid att varva ned, och man kan behöva en längre vila från ett tufft arbete som vårt för att kunna ta igen sig.

Christina Andersson ser också en risk att bemanningsproblemet bara skjuts på framtiden, om alla som skjutit upp sin sommarsemester vill ha den samtidigt i höst. Men det är inget Matz Widerström oroar sig för, då det enligt honom har fungerat utmärkt för sjuksköterskor och barnmorskor tidigare år.

– Men det är klart att det bästa vore om vi hade tillräckligt många sekreterare och tillräckligt många vikarier så att de kunde täcka för varandra under sommarsemestern, säger han.

Christina Andersson håller med.

– Men då handlar det till syvende och sist förstås om att ingångslönerna behöver vara högre för att man ska kunna locka fler till yrket.

Fotnot: Semesteravtal gäller i hela Region Skåne, men det är bara Lasarettet i Ystad och Skånes universitetssjukhus som tillämpar det för medicinska sekreterare.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum