×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nu blomstrar Teatersverige

2013-06-11, Tidningenvision.se

Just nu laddar 10 000 svenskar för premiär. Det är så många som är engagerade i sommarspel runtom i landet. Varje sommar spelas cirka 1 300 föreställningar – vid forsar, på borggårdar och i gamla smedjor. Föredrar du bondkomik eller klassiskt drama? Här listar vi några av guldkornen.

1. Kalix. All shook up!
Amatörteaterföreningen Bröt visar All shook up!, en musikal uppbyggd kring Elvis Presleys låtar. Musiker och spelensemblen har ambitionen att omvandla denna Broadwaymusikal till en musikal med norrländskt och lekfullt stuk ute på ön Vassholmens uteteater. Ön ligger i Kalixån och nås med färja. Spelas 28 juni–12juli.

2. Skellefteå. Tre kärlekar
Bonden Egons krig mot kraftbolaget har precis börjat. Sonen Orvar meddelar han gärna tar över gården, samtidigt som han etablerar affärskontakter med kraftbolaget. Ute i stora världen blir det äntligen fred men för familjen Nilsson hopar sig problemen. Pjäsen baseras på Lars Molins tv-succé och spelas av Västerbotten­teatern på Nordanåparken den 15 juni–14 juli.

 

3. Sävar. Holmöspelet
En föreställning med verklighetsanknytning till Holmön under flera århundraden. Det är ett vandrande byaspel – scener spelas upp på nio olika platser efter byvägen – från Holmögården till kyrkan, där det blir sång, musik och vackert bröllop. Spelas den 19–27 juni.

 

4. Östersund. Pippi på de sju haven
Familjemusikalen har premiär på stora scenen på Jamtli i Östersund den 28 juni. En föreställning fylld med sång, dans, äventyr och pirater utlovas. Spelas fram till den 7 juli.

 

5. Indalsälven. Som ni vill ha det
Teater Västernorrland och Estrad Norr i Jämtlands län sätter upp William Shakespeares komedi med Ewa Fröling och Bengt CW Carlsson i huvudrollerna. Föreställningen spelas på den unika vridscenen i Döda fallet vid Indalsälven. Från midsommar till den 21 juli.

 

6. Skuleberget. Vem f-n är Aron Persson?
Det är 1963 och två pojkar är på väg att bli vuxna. Beatles har nyss gett ut sin första LP och en man i cowboybyxor söker Aron Persson. Denna skröna spelas 26–28 juli vid Skulebergets fot vid Höga kusten.

 

7. Mellanfjärden. Ingen är perfekt
Brittisk komedi med Figge Norling i huvudrollen. En torr statistiker skriver böcker under kvinnlig pseudo­nym, vilket leder till en hel del förvecklingar. Spelas i vackra fiskeläget Mellanfjärden den 2–25 augusti.

 

8. Sunne. Nils Holgersson
I sommar återvänder Selma Lagerlöfs saga till Berättarladan söder om Sunne. Den klassiska berättelsen om Nils och tamgåsen Mårten som slår följe med vildgässen spelades 1999 och kommer nu i ny tappning. Arrangör är Västanå Teater. Spelas 22 juni–7 september.

 

9. Nås. Ingmarsspelen
Varje sommar sedan 1958 sätts Ingmarsspelen upp i Nås. Spelet bygger på Selma Lagerlöfs bok Jerusalem och uppförs på den plats där den verkliga händelsen ska ha utspelat sig på 1800-talet. Spelas den 16–20 juni.

10. Österbybruk. Jernets Fångar
Ett bygdespel om järn och smeder på ett vallonbruk i Uppland. En pjäs av Katarina Ehnmark i en uppsättning av föreningen Österby Herrgårdsspel. Spelas vid Vallonsmedjan 22 juni–7 juli, men inte alla dagar.

 

11. Västerås. Äktenskapet?
Förra årets föreställning Äktenskap till salu, som Studio Westmannia satte upp, lämnade en nyfikenhet: Får bonddottern och stadspojken varandra? Och får storbonden svar på äktenskapsannonsen? Årets pjäs går att följa med i utan att ha sett fjolårets. Spelas i Vallby friluftsmuseum 10–25 juli.

 

12. Stockholm, Kärrtorp. Under tiden
Unga Tur bjuder in till Scenkonstfestivalen Paradiso med bland annat denna nyskrivna pjäs av Moa Backman. Ett kammarspel om den urbana medelklassens vilsenhet, skuldkänslor och oförmåga att förändra. Spelas den 9–31 augusti.

13. Katrineholm. Arsenik och gamla spetsar
Två snurriga gamla systrar förgiftar gubbar med arsenik i denna kriminalfars av Joseph Kesselring. Pjäsen hade premiär på Broadway 1941 och spelades 1 444 gånger. Nu gör Katrineholms Arbetarteater sin version på Stora Djulö friluftsteater 4–21 juli.

14. Lerbäck. Rasmus på luffen
När Lerbäcks teater fyller tio i sommar firar man med samma uppsättning som vid premiären, Astrid Lindgrens Rasmus på luffen. Spelas den 28 juni–28 juli på friluftsscenen, mitt emellan Hallsberg och Askersund.

 

15. Ljungskile. Häxor, krut och kärlek
Historien bygger på boken Röster från skogen av Stefan Edman och handlar om livet på det bohuslänska Bredfjället (platsen där pjäsen spelas) från 1600-talet fram till i dag. Dramat, som innehåller mycket sång och musik, sätts upp av Bredfjällets Teatersällskap. Både professionella skådespelare och amatörer deltar. Spelas den 31 juli–11 augusti.

16. Fjärås. Olycksfågelns dotter
Calamity Jane var något så ovanligt som en kvinnlig prickskytt i Vilda västern. Pjäsen är en humoristisk och svart musikalisk pjäs om hennes relation till sin bortadopterade dotter. Spelas på Tjolöholms slott den 30 juni som en del av Teater Halland Art & Performance Festival som pågår 26–30 juni.

 

17. Huskvarna. August i Paltebo
Ett av Vilhelm Mobergs första verk, och författaren har själv spelat August när pjäsen sattes upp i Alvesta på 20-talet. Ett lustspel i folklig miljö. Spelas i Folkets park till den 29 juni.

 

18. Alvastra. Makten och härligheten
Pjäsen spelas varje år i sommarnatten i Alvastra klosterruin vid Omberg. Det är en fantasifull saga om ont och gott som väver samman myt och historia. Mycket älvor och jättar, men även digerdöden och Heliga Birgitta dyker upp. Spelas 19–27 juli.

 

19. Halmstad. Folk och rövare i Kamomilla stad
I Kamomilla stad bor Tant Sofi, överkonstapel Bastian och gamle Tobias i tornet som kan spå väder. Utanför staden finns de tre rövarna, Kasper, Jesper och Jonatan. En dag får de för sig att röva med sig tant Sofi och efter det blir deras liv aldrig mer sig likt. Spelas av Hallarnas Skådespelarlag på Laxön, en ö mitt i Nissan, 19 juni–7 juli.

20. Växjö. Den sjungande landshövdingen
En nyskriven historisk pjäs som spelas på innergården till landshövdingens residens – den plats där pjäsens huvudperson också bodde under 13 år. Spelas den 25 juni till 4 augusti

 

21. Öland. Den tatuerade änkan
Amatörteaterföreningen Teater Proximus sätter upp Lars Molins tv-film som utomhusteater på Södviks gamla gästgivaregård på norra Öland. En komedi om det försenade tonårsupproret. I centrum står den drygt 60-åriga kvinnan Ester vars liv tar en ny vändning när faster Agnes dör. Spelas den 16–28 juli.

22. Gotland. Shakespeares samlade verk
Boulevard­teatern gästspelar på Gotland i sommar på den klassiska teaterscenen Romateatern. Sitt bland de gamla valven under bar himmel och njut i 97 minuter då allas Shakespears 37 pjäser läses upp. Spelas 23–27 juli.

 

23. Karlskrona. Karlsson på taket
Flera år i rad har det spelats teater av Astrid Lindgren under sommaren i Blekinge. Årets föreställningar blir Pippi på de sju haven i Karlshamn och Karlsson på taket i Karlskrona konsthall.

 

24. Arlöv. Galanta galenskaper
Galejan håller tummarna för vädret. Amatörteatergruppen har funnits i tio år och firar jubileet med en fars som spelas från 27 juni till 13 juli utomhus vid Möllan i Arlöv.

 

25. Skillinge. Människor i solen
Två par firar midsommar tillsammans i denna pjäs som anses vara en av Jonas Gardells mörkaste och roligaste. Spelas på Skillingeteatern från midsommar­afton till den 11 augusti.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum