×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Lagändring kan sänka avgiften till a-kassan

2013-06-04, Tidningenvision.se

Regeringen har beslutat att ta bort den hårt kritiserade arbetslöshetsavgiften i a-kassan. Om avgiften tas bort sänks avgiften i Visions a-kassa med 11 kronor till 108 kronor i månaden.

Arbetslöshetsavgiften infördes efter alliansens valseger 2006. Reglerna är utformade så att avgiften till a-kassan höjs när arbetslösheten bland medlemmarna ökar.

Tanken med de differentierade avgifterna är att fack och arbetsgivare ska ta större ansvar för lönebildningen. Om lönerna hålls ned ska arbetslösheten i branschen minska och avgiften till a-kassan hållas nere. Flera rapporter har dock visat att avgiften inte haft avsedd effekt. Det kraftigt höjda avgifterna ledde däremot till att hundratusentals medlemmar lämnade a-kassorna.

Arbetslöshetsavgiften har fått kritik bland annat för att den leder till att vissa grupper drabbas dubbelt när arbetslösheten stiger. I höstas tvingades till exempel IF Metall höja avgiften med 50 kronor i månaden när arbetslösheten i branschen sköt i höjden.

Avgiften skiljer mycket mellan de olika a-kassorna. Vissa har ingen alls medan till exempel  Hotell- och restauranganställdas a-kassa har en avgift på 255 kronor i månaden utöver grundavgiften på 135 kronor .

Regeringen har nu fattat beslut om att ta bort avgiften vid årsskiftet men ställer vissa villkor. Man vill bland annat avvakta samtalen med arbetsgivarna och facken om att skapa fler jobb till unga. Regeringen vill också invänta en bedömning av det ekonomiska läget och budgetutrymmet innan man fattar det slutliga beslutet.

Om avgiften tas bort sänks avgiften till Visions a-kassa med 11 kronor till 108 kronor i månaden.

Visions förbundsordförande Annika Strandhäll tycker det är bra att arbetslöshetsavgiften tas bort.

–Med en lägre avgift kommer fler att omfattas av försäkringen, vilket stärker dess legitimitet. Idag står många, inte minst unga, oförsäkrade eftersom avgiften till kassorna är så hög att man väljer att inte vara med.

Även Henrik Nordler, försäkringsansvarig för A-kassan Vision tycker det vore bra om avgiften försvinner.

– Vi vill gärna ha bort den. Den är väldigt krånglig och svår för a-kassorna att administrera, säger han.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum