×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Låg lön avskräcker nya tandsköterskor

2013-06-13, Tidningenvision.se

På folktandvården i Dalarna är lönerna för nyutbildade tandsköterskor så låga att folk säger upp sig. Nu startar Vision ett upprop för högre löner.

När Karin Klockar fick sitt första jobb som tandsköterska och erbjöds en månadslön på 18 000 kronor blev hon chockad. Tidigare hade hon jobbat som städare och tjänat ungefär detsamma.

– Jag hade ju ändå gått en ett och ett halvt år lång utbildning och har studieskulder att betala. Det är hemskt att det är så låga löner, säger hon.

Nu har ett år gått sedan Karin Klockar började tjänsten och hon har insett att hon verkligen gillar att jobba som tandsköterska. Hon har också hunnit få en löneökning på 600 kronor i månaden.

– Jag är glad att jag fått mer betalt, men jag tycker fortfarande att det är en skitlön, säger hon.

Karin Klockar är inte ensam om att ha reagerat på löneläget. Camilla Eklund, ledamot i Visions tandvårdssektion i landstinget Dalarna och kontaktperson i alla platsannonser för tandsköterskor inom folktandvården, berättar att det förekommer att tandsköterskor säger upp sig på grund av löneläget och att en del säger tack och hej när de får reda på vad en tandsköterska i folktandvården tjänar.

– Det händer att jag möts av reaktionen ”Oj då, då är det ingen idé att jag ens söker tjänsten”. Det är ett mönster vi ser att folk försvinner från vår verksamhet och söker sig till bättre betalda tjänster, säger Camilla Eklund.

Vision har nu på Karin Klockars initiativ skickat ut en protestlista till alla folktandvårdskliniker i Dalarna där man kräver en begynnelselön på minst 20 000 kronor i månaden och en bättre löneutveckling för tandsköterskorna.

Nu har 408 av 455 anställda skrivit under. Listorna ska sedan skickas till tandvårdsnämnden och till förvaltningschefen för folktandvården i landstinget Dalarna.

Just nu söker Karin Klockar jobb på privata kliniker. Enligt Statistiska centralbyrån tjänande en tandsköterska i privat sektor 24 100 kronor i månaden år 2011. Men det är något hon gör med tungt hjärta.

– Jag vill egentligen jobba kvar inom folktandvården. Helst vill jag stanna kvar och få upp lönen.

 

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum