×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Inget jobb utan titel

2013-06-03, Tidningenvision.se

I vår tar de första studenterna examen i socialpsykiatrisk vård. Men trots att utbildningen skapades på uppdrag av regeringen har de svårt att få kvalificerade jobb.

Fakta

  • Psykiatriutredningen 2006 visade bland annat på stora brister i samverkan mellan kommuner, landsting och andra myndigheter och att psykiskt sjuka riskerade att falla mellan stolarna.
  • På programmet för Socialpsykiatrisk vård vid Högskolan Väst läser studenterna både vårdvetenskap, socialt arbete och kriminologi som ska ge en helhetssyn i arbetet med människor med psykisk ohälsa.
  • Andra nya utbildningar är det Psykiatriska omvårdnadsprogrammet på Malmö Högskola och Programmet för psykisk ohälsa vid Mittuniversitetet (ny intagning 2014).

– Vi har spetskompetens som ingen annan yrkeskategori har. Vi har kunskaper i det sociala arbetet, kriminologi, vårdvetenskap och psykiatri. Men arbetsgivarna vet inte var de ska placera oss, och att vi inte har någon titel gör det ännu svårare, säger Sofia Kempe, som går fjärde terminen på Högskolan Väst i Trollhättan.

180-poängsutbildningen i socialpsykiatrisk vård var ett led i regeringens psykiatrisatsning som drog i gång 2007. Kompetensen skulle höjas inom området psykisk hälsa, och en ny högskoleutbildning skulle säkerställa rekryteringen till kriminalvården, rättspsyk och kommuner och landsting.

Till en början skapades kortare utbildningar på försök, sedan tvååriga program som 2010 vidareutvecklades till den första treåriga utbildningen i Trollhättan.

Sofia Kempe har ett år kvar men stötte på patrull redan när hon sökte praktikplats.

– Jag ringde över 20 verksamheter och fick nej överallt. När jag väl får förklara vad utbildningen är så blir alla oerhört positiva. Men de ser ingen lucka för var man ska arbeta. När vi inte kan stoppas in i ett fack blir det stopp.

Så vad leder det till?

– Jobb man är överkvalificerad för, som undersköterska eller skötare. Och vi får inte heller den lön vi tycker att vi är berättigade till efter att ha läst en kandidatexamen.

Tanja Christensson, universitetsadjunkt i Vårdvetenskap på Högskolan Väst, betonar att de flesta avgångsstudenter har fått jobb, men inte som de har kompetens för.

– Problemet är att verksamheterna inte är klara över deras kompetens.

Vad gör ni åt det?

– Vi har ständig kontakt via branschråd, bjuder in arbetsgivare och ser även till att studenterna får marknadsföra sin kompetens.

Sofia Kempe och hennes kurskamrater diskuterar nu om en titel skulle lösa problemet. ”Socialpsykiatrisk handledare” är en variant man funderar över.

Tanja Christensson är tveksam.  

– Många av studenterna vill snarare nå ut med vilken kompetens de har än att bli styrda av en titel. Och man får komma ihåg att många nya yrkesgrupper har haft samma problem i början, säger hon.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum