×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Gravida bromsas av arbetsgivarna

2013-06-13, Tidningenvision.se

”Jag är gravid”, sade personalvetaren Pernilla Eriksson. Därmed avblåstes anställningsintervjun. Hundratals personer har anmält diskriminering på grund av graviditet och föräldraledighet de senaste åren, men få fall har lett till dom.

Fakta

Föräldralediga eller gravida har laglig rätt att inte bli missgynnade av arbetsgivaren. Det gäller även vid rekrytering. Man får inte bli orättvist behandlad när det gäller lön, arbetsuppgifter, utbildning eller befordran.

Missgynnade ska i första hand göra en anmälan till fackets lokalavdelning. Kan inte problemet lösas genom lokala förhandlingar, kan ärendet tas vidare till centrala förhandlingar och i vissa fall ända till Arbetsdomstolen.

Den som inte är fackligt ansluten, eller om facket inte vill föra ens talan, ska anmäla diskrimineringen till Diskrimineringsombudsmannen.

På fyra år har nära 400 personer anmält till Diskriminerings­ombudsmannen, DO, att de har diskriminerats i arbetslivet på grund av en växande mage eller ett spädbarn på armen. Antalet diskriminerade är troligen betydligt större än så: vissa anmäler i stället till sitt fackförbund och andra vågar helt enkelt inte anmäla.

Men att få rätt mot sin arbetsgivare är svårt. Bara två procent av domarna i Arbetsdomstolen de senaste fyra åren har rört diskriminering av föräldralediga och gravida, visar en genomgång som Tidningen Vision har gjort.

Totalt handlar det om nio domar, varav fyra har vunnits av arbetsgivarna och fem av arbetstagarna.

– Det är ofta avsevärda bevissvårigheter när det gäller alla typer av diskriminering. Många gånger står ord mot ord. Det är ingen idé att driva ett fall till domstol om man inte har chans att vinna, säger Visions jurist Daniel Falk.

Nanna Holst, jurist på DO, menar att det är viktigt att anmäla diskriminering trots att få fall resulterar i en dom.

– Det här är ett stort samhällsproblem och vi är övertygade om att mörkertalet är stort. Folk är rädda att verka besvärliga och anmäler därför inte. Men ju fler anmälningar, desto större uppmärksamhet får frågan. På så sätt ökar medvetenheten hos arbetsgivare att det inte är okej att diskriminera.

Nanna Holst poängterar också att vissa anmälningar leder till en så kallad förlikning mellan arbetsgivaren och den anställde. Ibland innebär det att arbetstagaren får en summa pengar.

I högen av DO-anmälningar finns ett koncentrat av mänskliga tragedier: vikarier som blir arbetslösa för att magen växer, provanställda som får höra ”tack och hej” för att de vabbat och föräldralediga som återvänder till nya, mindre kvalificerade arbetsuppgifter och noll kronor i löneökning.

Pernilla Eriksson tillhör de modiga. Hon anmälde Göteborgs stads Trafikkontor för diskriminering. Det slutade med att hon fick 40 000 kronor efter förlikning.

– Som nygravid sökte jag ett jobb som HR-specialist. Processen drog ut på tiden och samma dag som barnet var väntat blev jag sökt på mejlen av arbetsgivaren och ombedd att ringa upp.

Hon kände att hon ville berätta att hon var gravid innan intervjun och tog upp det under telefon­samtalet med den rekryterande chefen.

– Chefen önskade mig lycka till och jag märkte att hon var på väg att avsluta samtalet. Jag ville tvinga henne att vara tydlig så jag frågade: ”Menar du att du ställer in intervjun på grund av min kommande föräldraledighet?” Hon svarade: ”Ja. Jag behöver någon omgående och det finns nästan 160 sökande.”

Arg och häpen lade Pernilla Eriksson på luren. När hon fött sin son bestämde hon sig för att anmäla diskrimineringen till DO.

– Det var inte självklart.  Jag valde att anmäla för att det inte ska hända igen, i alla fall inte på den arbetsplatsen. Visst bär jag fortfarande på en oro att bli stämplad som besvärlig, men om någon arbetsgivare tänker så, vill jag inte ha det jobbet i alla fall.

– Jag är stolt att jag gjorde en anmälan, säger Pernilla Eriksson, som i dag har fått nytt jobb som HR-konsult i Kungsbacka kommun.

 

 

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum