×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vision riktar hård kritik mot uppsägning

2013-07-05, Tidningenvision.se

Två anställda på ett gruppboende i Partille stängdes av och blev uppsagda efter ett brev med kritik mot arbetsgivaren. Vision har ogiltigförklarat uppsägningen och överväger att driva fallet till domstol.

–Jag har svårt att se att det skulle kunna hanteras på något annat sätt än att få det prövat i en domstol. Arbetsgivaren har inte visat något intresse av att ta tillbaka vår medlem till arbetsplatsen, säger Stig Wendefors, ombudsman på Visions center i Göteborg.   

I februari stängdes skyddsombudet Atbin Kyan av från sitt jobb på LSS-boendet i Partille kommun. Avstängningen kom strax efter att han skickat ett brev till kommunpolitikerna där han kritiserade arbetsgivarens sätt att sköta verksamheten. Det innehöll också anklagelser om svågerpolitik och korruption.

Även Iraj Yekerusta, pedagogiskt ansvarig, stängdes av trots att han inte varit med och skrivit brevet.

–Arbetsgivaren frågade vad jag tyckte om brevet och jag sa att jag delvis hade förståelse för kritiken. Då sade de att de inte hade något förtroende för mig längre och att jag var avstängd, säger Iraj Yekerusta.

Avstängningen har väckt stark kritik och lett till flera protestaktioner och demonstrationer. Men arbetsgivaren har hela tiden hävdat att avstängningen inte har med brevet att göra utan beror på att de två anställda misskött sina jobb. Iraj Yekerusta hävdar bestämt att han aldrig fått någon kritik för sitt sätt att sköta jobbet.

Under våren gjorde arbetsgivaren klart att Atbin Kyan och Iraj Yekerusta inte skulle få komma tillbaka till sin arbetsplats. De skulle i stället omplaceras. När de inte accepterade omplaceringen blev de uppsagda.

–Skulle jag ha accepterat skulle jag har gått med på att det var de påstådda bristerna som var orsaken till omplaceringen och inte brevet. Dessutom föreslog de att jag skulle jobba på en annan arbetsplats som assistent. Det var inte ett erbjudande utan en fortsättning av trakasserierna, säger Iraj Yekerusta.

Stig Wendefors på Vision anser att arbetsgivaren inte har tillräckliga skäl för att placera om eller säga upp Iraj Yekerusta. Han är övertygad om att hela konflikten grundar sig i kritiken mot arbetsgivaren.

–Allting började ju direkt efter att brevet dök upp. Vi menar att arbetsgivaren har gjort det här i ett trakasserande syfte. Jag hoppas att det här leder fram till att en domstol får avgöra vem som har rätt.

Jan Wesa, personalchef i Partille kommun, fortsätter hävda att uppsägningen av Iraj Yekerusta inte har något med brevet att göra. Han anser att Iraj Yekerusta inte har skött sitt arbete fullt ut.

–Då tyckte vi att Iraj och arbetsgivaren behövde en omstart. Vi erbjöd honom ett nytt arbete men han kom inte. För oss är det en arbetsvägran och det är därför han har blivit uppsagd, säger Jan Wesa.

Den lokala tvisten mellan Vision och kommunen är nu avslutad. Nu följer förhandlingar på central nivå. Därefter kan Vision ta ställning till om man ska stämma kommunen till Arbetsdomstolen.

–Jag trodde att demokratin och yttrandefriheten fungerade i det här landet. Jag har bevis på att jag har blivit avstängd på grund av min åsikt, säger Iraj Yekerusta.

–Det här är inte bara en kränkning mot mig utan mot de mänskliga rättigheterna. I verksamheter med utsatta människor måste vi kunna prata om brister och missförhållanden.

 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum