×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Stjärnornas första jobb

2013-07-10, Tidningenvision.se

Nu är fotbolls-EM i Sverige i full gång. Här kan du läsa om några av stjärnornas första stapplande steg på arbetsmarknaden.

Namn: Pia Sundhage.
Ålder: 53 år.
Yrke: Förbundskapten för Sveriges damlandslag i fotboll. Tidigare kapten för USA:s landslag.
Meriter som spelare: 146 landskamper, 71 mål. VM-brons (1991), EM-guld (1984).

Vilket var ditt första ”riktiga” jobb?
– Jag vikarierade som gympalärare i Göteborg. Det var direkt efter gymnasiet och jag var 18 år.

Hur fick du jobbet?
– Jag kom från Ul­ricehamn till Göte­borg för att spela fotboll med Jitex och det var folk i klubben som hade de kontakter som behövdes.

Hur var det?
– Jag hade roligt och hoppas att eleverna hade det också. Men jag hade ju ingen utbildning och var kanske ingen bra lärare för alla. Redskapsgymna­stik och dans hade vi inte så mycket av, det kan jag säga. Jag gillar att tävla och jag använde mig av mina erfarenheter från fotbollen för att få grupperna att göra saker ihop. Stafetter körde vi hårt med.

Något särskilt du minns?
– Sista timmarna på måndagar hade jag gympa med lågstadiebarn: ettor, tvåor och treor. Det var de svåraste lektionerna. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med dem, och när jag kom till fotbollsträningen efteråt var jag helt slut. Men det var nyttigt att ha de där småttingarna. Jag lärde mig massor, och blev sakta bättre, framför allt för att jag tog hjälp av andra lära­re.

Vad tjänade du?
– Ingen aning, men det var ordinarie lärarlön så det var nog ganska bra.

Vad gjorde du med pengarna?
– Jag köpte musik, LP-skivor som det var på den tiden, och jag betalade bensin till bilen. Och sparade en del. Den stora grejen var att kunna flytta
hemifrån och sköta sig själv.

Vad drömde du om?
– Jag ville bli professionell fotbollstränare, faktiskt. Ledarskap har alltid intresserat mig. I ett lag, eller på jobbet, kan vi ju göra varandra bra om miljön är tillåtande, så att vi delar med oss av det vi kan och stöttar varandra. Mycket hänger på ledarskapet om det ska bli så.

 

Namn: Lotta Schelin
Ålder: 28 år.
Yrke: Fotbollsspelare.
Meriter: Champions League-mästare för andra året i rad med sin klubb Olympique Lyonnais. VM-brons 2011.

Vilket var ditt första jobb?
– Jag hade en massa olika småjobb när jag var yngre, men jag tror att det första var att sälja Göteborgs-Tidningen, GT, på lördagar och söndagar. Det var när jag gick i högstadiet så jag var väl 13–14 år.

Det var tidigt. Hur lyckades du få jobbet?
– Det minns jag, för det var väldigt eftertraktat och väldigt svårt att få. Jag hade en kompis vars storebrorsa sålde GT. När han trappade ned fick vi ta över ibland, och till slut var det bara jag som fortsatte.

Gick du runt på stan och sålde?
– Vi hämtade tidningarna vid busshållplatser, och man tog med sig så många man orkade bära. Jag sålde i ett område med höghus. Men det var inte så att jag knackade på varenda dörr. Jag visste vilka som brukade köpa.

Tjänade du bra?
– Man fick fem kronor per tidning, och jag brukade jobba mellan klockan nio och elva. Det blev ungefär 300 kronor på en helg, ibland mer, ibland mindre. För mig var det svinbra. Det var ju under en period när man inte hade särskilt mycket pengar.

Vad har du mer jobbat med?
– Till exempel gick jag på somrarna runt på campingplatser och sålde munkar, en period satt jag i kassan i en livsmedelsaffär, och senare när jag var 19–20 år jobbade jag på en kreditupplysningsfirma.

– Jag har alltid jobbat för mina pengar, men ju äldre jag blev desto svårare blev det att hitta något eftersom jag alltid spelade fotboll. Ska man få extrajobb måste man i princip kunna ställa upp när som helst. Jag var ofta bortrest och hade träningar och matcher så det var svårt att hitta jobb som passade.

Så fotbollen kom i första hand?
– Ja. Det var fotboll för hela slanten. Jag har aldrig satsat på något jobb. Jag arbetade bara för att tjäna pengar.

Men tjänade du tillräckligt på fotbollen innan du blev proffs i Frankrike?
– Jag kom med i landslaget 2004. Efter det fick jag en del erbjudanden och en lön så att jag klarade mig. Det var inte mycket under de första två åren, men jag valde att bara spela fotboll och det räckte för mig.

 

Namn: Therese Sjögran
Yrke: Kundservice, försäljare Trygg Hansa
Ålder: 36 år
Meriter: VM-silver 2003, VM-brons 2011.

Vilket var ditt första jobb?
– Det var ett sommarjobb på en handelsträdgård. Jag skulle rensa ogräs men fick nog efter en vecka och stack. Jag minns inte ens om jag hann få några pengar.

Vad drömde du om?
– Fotboll, fotboll och fotboll. Min dram var, ja jag visste, att jag skulle spela i Malmö FF. Men att bli proffs och tjäna pengar, det fanns inte ens i fantasin trots att jag redan spelade i flicklandslaget.

Sen då?
– Det var ju mycket fotboll så jag hann inte riktigt med att jobba extra. Det dröjde ända fram till efter gymnasiet innan jag jobbade igen och då var det på riktigt. I ett par år jobbade jag på kontoret på en elektronikfirma i Veberöd. Ordnade produktärmar, höll på med administration, jobbade på lagret, ja, jag gjorde väl det mesta av de enklare sysslorna.

– Jag var yngst men trivdes bra, både med jobbet och med arbetskamraterna. Det var en bra start på arbetslivet.

Vad gjorde du för pengarna?
– Jag hade börjat spela i Kristianstad så mycket av pengarna gick till resor och mat. Men jag bodde fortfarande hemma så det blev en del över till festande och så.

Här kan du läsa om andra kända personers första jobb.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum