×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Välsignade hundar

2013-01-08, Tidningenvision.se

Husdjuren är ofta en del av familjen och kan vara lika viktiga som ett barn. Men de är sällan välkomna dit människorna går. I Danderyd har djuren en egen gudstjänst.

Fakta

Djur i kyrkan har väckt debatt ett antal gånger. Här är några exempel:

September 2012. Komministern Laurie Lofsvold i Ronneby församling välsignade 20 hundar, två kaniner och en shetlandsponny under en djurgudstjänst. Hon skrev sedan en debattartikel som väckte stor uppmärksamhet om att fler präster borde välsigna djur. I sitt hemland USA har Laurie Lofsvold välsignat ormar, småfåglar, fiskar, jättespindlar och en gås på den heliga Franciskus dag den 4 oktober.

Mars 2012. En man i Helsingborg hade som sista önskan att hans boxer Milo fick vara med på begravningen. Kyrkan sa nej på grund av allergirisken och frågan blev en riksnyhet. En församling i närheten öppnade sin kyrka för Milo i stället.

December 1992. Kyrkoherden Bengt Lindwall i Vetlanda rider in i kyrkan på en åsna under ett adventsfirande, precis som Jesus enligt Bibeln ska ha gjort i Jerusalem 2000 år tidigare.

Källa: Svt, Kvällsposten, Kyrkans Tidning.

Diakonen Inessa Rejer kämpar med snöskyffeln runt stallet vid Sätraängskyrkan i Danderyd där djurgudstjänsten ska hållas. Hon har inte tagit med sig sina två innekatter eftersom de inte skulle gilla snöyran. Kyrkoherden som bor i prästgården bredvid kommer förbi och påpekar att det är ett riktigt hundväder.

Hundägare är kända för att gå ut i alla väder. Att det är snudd på snöstorm behöver inte betyda att ingen dyker upp.

– Förra året var det ännu värre väder och då kom det 18 personer och 15 hundar, säger Åsa Mellqvist, som är administratör i församlingen, och den som kläckte idén om djurgudstjänster.

Hon kallar sig en riktig hundnörd och fick idén till gudstjänsterna för två år sedan av en kompis i Helsingfors som ordnade en hel hundhelg genom kyrkan.

– De hade hyrt in hundinstruktörer och hade gudstjänster men det kändes lite stort att börja så utan att veta om det fanns något intresse. Så jag pratade med två präster som också har hund och vi bestämde oss för att prova med en gudstjänst.

De senaste åren har församlingen haft ett par djurgudstjänster och en kortare pilgrimsvandring för hundägare. Djurgudstjänster förekommer då och då inom kyrkan, främst på landsbygden. I Danderyd är det ett sätt att locka en ny målgrupp. Många som kommer med sina hundar brukar inte gå till kyrkan i vanliga fall. Inessa Rejer ser även själva hundarna som en målgrupp.

– Bebisar blir så glada när vuxna sjunger för dem och det är samma sak med djur, de förstår att vi sjunger för dem.

Inessa Rejer säger att djuren är en naturlig del av skapelsen. De dömer inte, är närvarande och glada. Och de älskar förutsättningslöst.

– Jag tror att vissa djur är på helande uppdrag. De gör oss hela, säger hon.

Det förekommer en hel del olika djur inom kristendomen och kyrkan, till exempel i berättelsen om Noaks ark och i Jesus krubba där familjen är omgiven av djur. Inessa Rejers favoritdjur i bibeln är åsnan som Jesus rider in i Jerusalem på.

– Att han rider in på lastdjurets föl gör att han möter människorna i ögonhöjd, att han inte sitter på höga hästar, säger hon.

Det droppar in påpälsade människor och nyfikna hundar på gårdsplanen. Snart är ett tjugotal personer plats. Hundarna är snabba att nosa på varandra och har lite svårt att stå still när gudstjänsten börjar. En av de första på plats är Christina Reichenberg med sin mellanpudel Poppy. Hon har varit på två tidigare djurgudstjänster i församlingen.

– Jag tycker att det är spännande och nytänkande. Jag går ofta i kyrkan och det är roligt att kunna ta med sin hund. Prästerna brukar ha intressanta vinklingar på djur i bibeln, säger hon.

Klockan är strax tre och det är redan skymning. Vinden dånar mellan de låga byggnaderna. Häftena med psalmer blir snabbt blöta och knöggliga i snöfallet.

Men när alla sjunger psalmen Hur härligt vittna land och sjö skär den vackra sången rakt genom snön, vinden och täckjackorna. Åsa Mellqvists hund Japp som står bunden vid stallet skäller och ylar och flera hundar tar ton.

– Välsigna oss och våra kära vänner och alla som varit med oss genom åren som inte är här, säger Inessa Rejer.

Hon pratar om djuren som invaderar oss med kärlek varje dag och om de djur som sover under oss och flyger över oss.

– Som avslutning tycker jag att vi sjunger en busig sång!

Hejsan hoppsan fallerallera, när julen kommer ska varenda unge vara gla´…

Inessa Rejer sjunger och går runt och tittar alla hundarna i ögonen.

Åsa Mellqvist letar efter sin andra hund Silva som försvunnit in bakom julkrubban någonstans under gudstjänsten. Hon tror att djuren har blivit mer och mer viktiga i människors liv.

– Redan på 1700-talet reste folk minnesmärken över sina djur men i dag är det fler som inte bara lämnar in sina döda djur till veterinären utan kremerar och begraver dem på djurkyrkogårdar, säger hon.

Det finns vissa röster inom kyrkan som menar att djur inte har någon själ, till skillnad från människor. Men det tror inte Inessa Rejer.

– Allt som lever är en del av skapelsen och allt levande har en själ. För djurägare kan ett djur vara lika älskat som ett barn. Vad spelar det för roll om barnet har två eller fyra ben, lurv i pälsen eller inte? Man älskar dem lika mycket ändå.

I församlingslokalen står glögg, kaffe och pepparkakor uppdukat för människorna. Till hundarna finns det hundkex och tuggpinnar. Vissa vovvar är mest intresserade av godiset medan andra springer runt och nosar på de nya kompisarna. Samtalen är snabbt i gång och det diskuteras raser, utställningar och annat hundrelaterat.

Martin Åhgren matar golden retrievern Chester med bitar av sin lussekatt.

– Jag tycker att det var bra för hundarna och roligt, säger han.

Hans mamma Catalina Åhgren berättar att familjen är troende katoliker och saknar djurmässor i sin egen kyrka.

– Djur finns överallt och är en så viktig del av vårt liv, säger hon medan hon försöker hålla ett vakande öga på sin andra hund Pakito som leker med en valp längre bort.

Marianne Bonde sitter med dvärgspetsen Macho i knät. Hon hittade hit tack vare en annons i lokaltidningen Mitt i Täby och berättar att hon sällan går i kyrkan.

– Det var roligt och jättemysigt. Det är inte så många aktiviteter där man får ta med sig hunden på. Jag kan absolut tänka mig att gå hit igen, säger hon.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum