×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Svårt för upphandlare att klara jobbet

2013-01-30, Tidningenvision.se

Hälften av de kommunanställda som jobbar med upphandlingar anser att de inte har förutsättningar att göra ett bra arbete. Det visar en ny undersökning från Vision.

Varje år gör kommunerna inköp för mellan 600 – 800 miljarder kronor från leverantörer som upphandlats. Det kan handla om varor och tjänster, men även om hela verksamheter som förskolor, äldreboenden och behandlingshem. Hälften av dem som jobbar med upphandlingar tycker att det är svårt att göra ett bra jobb under rådande förutsättningar. Med ett bra jobb avser man att det finns möjligheter att följa de policys och uppnå de mål som satts upp för verksamheten. Orsaken är i de flesta fall att det saknas personalresurser. Sju av tio anser också att politikerna prioriterar frågan för lågt.

Vision anser att det är slöseri med skattemedel att inte ge personalen goda förutsättningar att göra ett bra jobb. Det kan leda till att varor och tjänster som inte håller måttet köps in, vilket i sin tur leder till stora problem för kommuninvånarna i form dåligt fungerande kollektivtrafik, vård och omsorg. Att ställa etiska och sociala krav i upphandlingar är också ett kraftfullt verktyg för att bidra till bra villkor för dem som leverera varor och tjänster till kommunerna, anser Vision.

– Det finns så mycket smarta saker man kan göra om man använder upphandlingen på ett bra sätt. Många kommuner har fört in både sociala och miljömässiga krav i upphandlingen, säger Annika Strandhäll, Visions förbundsordförande.

Några sådana exempel är Trollhättan som infört krav på att kommunens bilar ska köras på biogas och Malmö stad som kräver att kommunens leverantörer ska ge sina anställda ersättningar och lön i nivå med svenska kollektivavtal.

Undersökningen gjordes under november och december förra året och har besvarats av nästan hundra personer som arbetar på kommunens strategiska, centrala upphandlingsfunktion.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum