×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Socialarbetare vägrar ge vika

2013-01-11, Tidningenvision.se

Manifestationer, tidnings­artiklar och skrivelser har mötts med tystnad. Nu vill socialarbetarna i Uppsala få raka svar från politikerna om hur det sociala arbetet ska bedrivas.

– Hur ska man tolka tystnaden? Är inte det vi jobbar med viktigt? säger Elin Hamnquist, socialsekreterare i Uppsala.

Det har nu gått ett år sedan socialarbetarna i Uppsala demonstrerade för högre löner och mer personal. Därefter har Elin Hamnquist och andra medarbetare på Individ och familjeomsorgen via en debattartikel och skrivelser direkt till politiker krävt en översyn av lönerna och varnat för att personal slutar och att den höga arbetsbelastningen medför risker för rättssäkerheten i arbetet.

– På många sektioner jobbas det ständig övertid för att klara av det de ska. En arbetsgrupp har haft en personalomsättning på 70 procent. Lönerna ligger i snitt lägre än i närliggande kommuner, säger Katja Hedenquist, som liksom Elin Hamnquist jobbar på narkotikagruppen.

Efter drygt fem års anställning tjänar hon 26 000 kronor i månaden. Men det är efter en kraftig höjning i våras, dessförinnan var lönen 23 700 kronor.

– Det är inte rimligt med så låga löner med tanke på att vi har flera års universitetsutbildning, att vi har stort ansvar som myndighetsut­övare, och att vi arbetar med klientgrupper med tung psykisk problematik, säger Katja Hedenquist.

Hittills har de inte fått några reaktioner alls på sina protester. Men kommunalrådet Mohamad Hassan (FP) säger nu att han är medveten om att lönerna borde höjas.

– Att de tjänar betydligt mindre än andra med högskoleyrken är inte bra. Risken är att personalen väljer att jobba i and­ra kommuner eller i ett annat yrke. Och om vi inte har kompetent personal riskeras rättssäkerheten i vår verksamhet, säger Mohamad Hassan.

När blir lönerna bättre?

– Vi i de berörda nämnderna är överens om att vi ska göra något åt lönesituationen. Och med tanke på rekryteringsbehovet framöver kommer vi att vara tvungna att se över lönesättningen om vi ska kunna locka till oss personal. Men vi har ett tufft ekonomiskt läge, det blir väldigt svårt att göra något 2013.

Socialarbetarna har nu bildat en arbetsgrupp med medarbetare från flera av socialtjänstens verksamheter. Tillsammans med Vision och SSR planeras en hearing, en stor debatt om socialpolitiken och personalens villkor med beslutsfattande politiker. Fram till dess gäller det att få så många som möjligt att engagera sig och ge sina bilder av situationen.

– Problemen är inte likadana i alla verksamheter. På vår enhet har vi till exempel ganska generösa möjligheter att bevilja behandlingsinsatser. I andra verksamheter är ekonomin tajtare. Och på något ställe kanske det är arbetsbelastningen som är det största problemet medan det på andra håll är lönen, säger Elin Hamnquist.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum