×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Skärpta krav efter mutskandalen

2013-01-24, Tidningenvision.se

Korruptionshärvan i Göteborg har satt sina spår. Var fjärde kommun har infört en korruptionspolicy eller skärpt den gamla sedan mutskandalen blev ett faktum.

Det började med ett inslag i SVT:s Uppdrag Granskning våren 2010. Därefter rullade en lavin i gång som gjorde att Göteborg för många blev synonymt med mutor och vänskapskorruption. Kommunalråd har slutat, anställda har både fällts och friats från mutbrott och listan på åtgärder från Göteborgs stad är lång. Men svallvågorna från mutdiskussionen har inte stannat på Västkusten.

Tidningen Visions enkätundersökning med landets kommuner visar att var fjärde kommun infört en ny korruptionspolicy eller reviderat den gamla sedan skandalen briserade i Göteborg.

– Frågan har hamnat i blixtbelysning. Vi har insett att man måste vara aktiv i stället för att reagera när något redan har hänt, säger Jan Sohlmer, kommundirektör i skånska Lomma.

Lomma har, i likhet med många andra kommuner, satt samman ett dokument med riktlinjer för vad som gäller kring gåvor och förmåner för kommunens anställda. Innehållet ska nu delas ut till nyanställda och genom chefer spridas och diskuteras i kommunen.

I många kommuner har man också försökt tydliggöra var gränserna går. Vad som är okej, och vad man som kommunanställd ska undvika. Som i Vansbro.

– Tidigare har man nog sagt att det är okej att bli bjuden på hockey och lite mat. Nu säger vi nej till sådant, säger Catarina Willman, ekonomichef i Vansbro, som varit med och tagit fram kommunens nya korruptionspolicy.

Även på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har frågan blivit högaktuell. Tillsammans med Göteborgs stad har ett nätverk mot korruption bildats och SKL vittnar om en dramatisk ökning av mutrelaterade frågor. Främst från landsting och kommuner men också från leverantörer till offentlig sektor.

Kommer då de nya policydokumenten ute i kommunerna att få någon verkan? Eller är det bara skrivbordsprodukter? Nils-Eric Schultz är statsåklagare på Riksenheten mot korruption och har utrett mut­anklagelserna i Göteborg. Han är försiktigt positiv till kommunernas initiativ.

– Jag tror att det kan vara verkningsfullt. Man har sett att Göteborg har farit ganska illa och vill inte ha någon liknande härva i den egna kommunen.

Fast bara information och tuffare granskning av fakturor räcker inte.

– Vi måste också ha stickprovs­kontroller. Har fönstren verkligen målats? Har stuprören som fakturerats verkligen satts upp? Sådana kontroller sker sällan i dag.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum