×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Så mycket höjs din medlemsavgift

2013-01-14, Tidningenvision.se

Nytt år, och för många av Visions medlemmar också ny medlemsavgift. Inflation och ett nytt sätt att räkna är förklaringen.

Fakta

  • Avgiftsgrundande inkomst: Den lön som medlemsavgiften baseras på. I snitt är avgiften till Vision en procent av lönen.
  • Högsta avgiftsgrundande inkomst: I Vision ligger den högsta avgiftsgrundande inkomsten på 21 700 kronor. Det betyder att den högsta medlemsavgift man kan ha grundar sig på den lönen, oavsett om man egentligen tjänar mer.
  • Prisbasbelopp: Ett belopp som räknas fram efter ändringar i det allmänna prisläget enligt socialförsäkringsbalken, för att justera för inflationen. Beloppet fastställs för helt kalenderår. I år, 2013, är prisbasbeloppet 44 500 kronor.
  • Inflation: Pengars värde minskar.

Tidningen Vision kunde redan i förra numret berätta att medlemsavgiften höjs med sju kronor 2013 för att täcka de ökade kostnaderna som Vision har för att betala ut inkomstförsäkringar till arbetslösa medlemmar (höjning 1). Men för de allra flesta blir det ytterligare en höjning med ungefär åtta kronor per månad (höjning 2, se tabell).

Det beror bland annat på inflationen, alltså att pengarna har minskat i värde, enligt Torbjörn Angelbrant, chef på Visions medlemsenhet.

– Medlemsavgiften grundar sig på det statliga prisbasbeloppet som ändras för att justera för inflationen. Och 2013 har prisbasbeloppet ökat från 44 000 till 44 500 kronor.

En annan orsak till höjningen är att Visions avgiftsmodell ska vara enklare att använda och förstå. Avgiftsmodellen är det sätt som används för att räkna ut vilken månadslön som den högsta medlemsavgiften ska baseras på. Den månadslönen kallas högsta avgiftsgrundande inkomst.

– Avgiftsmodellen vi hade tidigare var för krånglig att förklara. Nu räknas den högsta avgiftsgrundande inkomsten i stället ut som hälften av prisbasbeloppet, som alltså är 44 500 kronor. Men för att höjningen inte ska bli för stor på en gång sker ändringen i två steg fram till 2014, säger Torbjörn Angelbrant.

Den högsta avgiftsgrundande inkomsten har därför höjts till 21 700 kronor per månad, jämfört med 20 900 förra året. Med en medlemsavgift som beräknas på ungefär en procent av lönen, innebär det alltså en höjning på cirka åtta kronor för alla som tjänar 21 700 kronor i månaden eller mer.

Torbjörn Angelbrant ser inga risker med att höja medlemsavgiften.

– Jag tror att medlemmarna förstår att hela den fackliga verksamheten kostar och jämförs med inflationen.

Vision arbetar dessutom för att medlemmarna ska få fler förmåner kopplade till sitt medlemskap.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum