×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Medelålders drar ifrån de unga lönemässigt

2013-01-25, Tidningenvision.se

De ungas löner halkar efter. I dag tjänar en 25-åring bara 74 procent av vad en medelålders person gör.

Det är den parlamentariska socialförsäkringsutredningen som beställt rapporten ”Vid arbetslivets gränser”. Rapporten, som är skriven av ett antal sociologer vid Stockholms universitet, visar hur arbetslivet förändrats mellan 1974 och 2010. Genomgången visar bland annat att löneskillnaden mellan de unga (20-29 år) och de medelålders (30-54 år) minskade mellan 1974 och 1981. Därefter har skillnaden ökat år för år. Glappet i lön 2010 är det största under hela mätperioden, berättar Dagens Nyheter.

En annan tydlig förändring är att de unga får allt svårare att få jobb. 1980 skiljde det bara tio procentenheter mellan de ungas och de medelålders förvärvsfrekvens, det vill säga hur mycket man arbetade. 2010 skiljde det nästan 30 procentenheter.

Michael Tåhlin, en av rapportförfattarna, säger till Dagens Nyheter att han tror att en anledning till att de unga har svårare att få jobb är att många i dag är relativt högutbildade men samtidigt har svårt att få ett jobb som motsvarar utbildningen.  Därför tvingas de ta enklare jobb. Det gör också att unga människor med lägre utbildning har svårt att få även de enklare jobben.

–De som har högre utbildning får söka sig allt längre ner i jobbstrukturen och då räcker inte de enkla jobben till, säger Michael Tåhlin till Dagens Nyheter.

Läs rapporten här (pdf).

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum