×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

LO vill se nya former av välfärdsbolag

2013-01-15, Tidningenvision.se

Nya former av bolag med begränsade möjligheter till vinst, meddelarskydd för alla anställda, bemanningskrav och öppen redovisning. Det är några av förslagen i LO:s välfärdsutredning som presenterades i dag.

På kongressens uppmaning har LO under en tid arbetat fram ett förslag med idéer för hur framtidens välfärd ska utformas. Bakgrunden är framförallt den uppmärksammade diskussionen om de stora vårdbolagen, om vårdkvalité och stora vinstuttag.

Förslaget innehåller flera delar som tydligt bryter med nuvarande politik. LO föreslår bland annat att välfärden i huvudsak ska skötas av icke-vinstdrivande aktörer och så kallade SVB-bolag eller samhällsbolag. I samhällsbolagen begränsas vinsten till en nivå motsvarande statslåneräntan plus en procent på företagets kapital. I dag skulle det motsvara 2,49 procents vinst.

LO vill också se både bemannings- och andra kvalitetskrav. Kraven skiljer sig åt mellan olika sektorer och ska tas fram av berörda myndigheter, exempelvis Socialstyrelsen.

Meddelarskydd, öppen redovisning för varje enskilt äldreboende eller skola och att Lagen om valfrihetssystem (LOV) avskaffas är andra förslag i programmet.

Vårdföretagarna, arbetsgivarorganisationen för landets privata vårdbolag, är mycket kritiska till LO:s förslag.

–LO öppnar en mycket destruktiv experimentverkstad för den svenska välfärden. Deras förslag innebär stopp för både valfriheten och de nyinvesteringar som behövs om vi ska klara behoven av vård och omsorg framöver. De vill avskaffa Lagen om valfrihetssystem, LOV, och tvinga på branschen en företagsform som i en tidigare variant är ett totalt fiasko, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på organisationen i ett pressmeddelande.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum