×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Krokom får bakläxa i kammarrätten

2013-01-31, Tidningenvision.se

Vem som helst har rätt att se vem du skickar mejl till på jobbet om du jobbar i en kommun eller ett landsting. Det slås fast i en ny kammarrättsdom.

En journalist begärde att få ut logglistan över alla mejl som skickats och tagits emot av en anställd i Krokoms kommun, under en angiven tidsperiod. Kommunen lämnade ut listan, men raderade först alla mejl som skickats internt. Kommunen förklarade det med att interna mejl ändå inte omfattas av offentlighetsprincipen och därför inte ska lämnas ut.

Men journalisten överklagade till kammarrätten, som nu slagit fast att kommunen gjorde fel. Själva logglistan är att betrakta som offentlig handling, även om inte mejlen som finns med på listan är det. Därför ska listan lämnas ut, om det inte finns hinder för det på grund av sekretess, enligt kammarrätten.

En annan journalist begärde att få kopior på 35 mejl som skickats från chefen för Skånes universitetssjukhus till kolleger på sjukhuset och i regionen. Sjukhuset sa nej till journalistens begäran och lämnade bara ut ett av de 35 mejlen. Förklaringen var att sjukhuset ansåg att övriga mejl var internkommunikation.

I det här fallet ger kammarrätten arbetsgivaren rätt. Mejlen som skickats mellan anställda på sjukhuset och inom regionen bedöms vara interna och behöver därför inte lämnas ut.

Visions jurist Mikael Ruukel säger att han tycker att domarna verkar rimliga.

– Offentlighetsprincipen är väldigt tung, den ska man bara rucka på i nödfall och de här domarna hjälper till att tydliggöra var gränsen för den ska gå, säger han.

Mikael Ruukel anser också att det är viktigt att som anställd i en kommun eller landsting känna till att logglistor över jobbmejlen kan bli offentliga.

– Om man använder jobbmejlen till privata saker kan det komma som en obehaglig överraskning och få integritetskränkande följder. Rent generellt tycker jag att man ska försöka hålla isär jobb och privatliv så mycket det går.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum