×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Energianställda kan få avtal utan tidsgräns

2013-01-17, Tidningenvision.se

Visions medlemmar på kommunala energibolag kan för första gången få ett nytt avtal utan bortre tidsgräns. Det bygger dock på att fack och arbetsgivare blir överens om hur övervakningen av ett sådant avtals sköts.

Kollektivavtalet för anställda på energibolagen går ut den sista mars och nyligen lämnade Vision över sina önskemål, det så kallade avtalsyrkandet, till arbetsgivarorganisationen KFS. För första gången är Vision försiktigt positiva till ett avtal som inte har ett tydligt slutdatum, ett tillsvidareavtal. Arbetsgivarsidan har även tidigare velat ha ett sådant avtal.

­­–Det viktiga är att vi nu får till en bra diskussion om hur vi hanterar  ett tillsvidareavtal. Men om vi ska gå med på detta måste vi också få någonting tillbaka, säger Sven-Erik Trulsson, som arbetar på energibolaget Jämtkraft och varit med i den grupp som tagit fram Visions yrkande.

När Sven-Erik Trulsson talar om att få någonting tillbaka handlar det om framsteg i de så kallade villkorsfrågorna. Det kan exempelvis handla om fler semesterdagar, om bättre övertidsersättning eller förlängt föräldrapenningstillägg. I de två senaste avtalsrörelserna har Vision fått dålig utdelning i dessa frågor, anser han.

En risk med ett tillsvidareavtal är att det inte finns några givna tidpunkter för att diskutera och förhandla om arbetsvillkoren. Att det skapas någon form av rutiner för uppföljning av avtalet är därför en förutsättning för att gå med på ett tillsvidareavtal, menar Vision.

I yrkandet till arbetsgivarna finns, till skillnad från tidigare år, inga konkreta krav, Det handlar snarare om målsättningar. Kraven kommer i stället att preciseras under förhandlingarna. Jan-Olov Olsson, ombudsman på Vision, förklarar varför:

–Tidigare år har både Vision och KFS haft tydliga önskemål med sig till förhandlingarna. Det har lett till låsningar. Vi hoppas detta ska ge ett bättre förhandlingsklimat.

Anställda på energibolag har sedan tidigare avtal som varit sifferlösa, det vill säga att lönen sätts helt lokalt. Historiskt har det gett en god löneutveckling och en omfattande generationsväxling som står för dörren talar för att den utvecklingen kommer att fortsätta, åtminstone för tekniker och ingenjörer.

Vision har runt 6 500 medlemmar som arbetar under KFS-avtalet. Ungefär hälften av dem arbetar på energibolag.

 

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum