×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

En omtumlande resa

2013-01-22, Tidningenvision.se

I takt med att vardagen snurrar allt snabbare har det blivit vanligare att åka på retreat. Tidningen Visions reporter Anni Alm testade vad som händer i tystnaden. Det visade sig vara en omtumlande resa.

En vit byggnad tornar upp sig mellan tallarna. Knappt några fönster. Här, på S:t Davidsgården i Rättvik, ska jag spendera drygt två dygn i tystnad.

Vi är fem deltagare denna måndagskväll. Jag, tre äldre kvinnor och ledaren Tomas Jansson. Under helg-retreaterna kan det vara upp emot 25 deltagare.

Det är som att kliva in i en annan värld. Alla rör sig sakta och håller sig för sig själva. Plötsligt ringer en klocka och det är dags för completorium i kapellet. Det är en avancerad aftonbön som bygger på en ålderdomlig andaktstradition från klostervärlden med tideböner under hela dagen. Melodierna är nästan 1 000 år gamla. Det är vackert, lite sorgligt. Några ropar medan en kör svarar.

För en ovan kyrkobesökare som mig blir det omtumlande. Jag känner mig liten och ensam i en overklig värld där jag inte vet hur jag ska föra mig. Det är så långt från mitt ständigt uppkopplade liv, där orden och kommunikationen med folk runt omkring står i centrum.

Efter mässan på tisdagsmorgonen känner jag att jag måste ut härifrån. Jag känner mig kvävd av tystnaden, av att trippa på tå för att inte störa någon och av alla böner. Höstluften har aldrig känts klarare och jag kan andas igen när jag står i skogen.

Jag vill aldrig gå in igen. Jag vill sitta här på en sten och lyssna på motorvägen en bit bort. På livet.

Men frågan är vad jag flyr ifrån? Är det retreaten, eller är det mig själv?

Vid kvällsmaten förstår jag att det inte är själva retreaten jag flyr ifrån. Plötsligt känns det som att jag faller och jag får panik. Jag vet inte var jag ska ta vägen. Känslan går sakta över när jag kommer till mitt rum och läser en bok om svenska djur. I tystnaden kommer obearbetade saker upp som man i vardagen lätt förtränger, förklarar prästen Tomas Jansson för mig lite senare på kvällen. För dem som behöver prata med någon finns ledaren tillgänglig på kvällarna.

Efter ett dygn börjar jag uppskatta tidebönerna och tycker att det är vackert och fridfullt med all sång. Det är också skönt att få struktur på dagen med bestämda tider att passa.

På torsdag morgon, efter frukost och mässan med nattvard, händer plötsligt något. Jag sitter uppkrupen i en fåtölj med en kopp kaffe och tittar på brasan. Känner mig lugn i kroppen men fortfarande lite snurrig i huvudet av alla intryck. Det som händer är att tystnaden bryts och folk börjar prata runt omkring mig. Det är en konstig känsla efter över två dygn i stillhet och tystnad. Folk skrattar, skämtar och skramlar med disken. Det är underligt men jag kan inte låta bli att känna en befrielse.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum