×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

De läser sig till ett nyktert liv

2013-01-22, Tidningenvision.se

Behandlingsassistent Claes Andersson jobbar med ett unikt koncept: En läsecirkel som missbruksvård. Idén uppstod som ett sätt att få slut på problemen med stökiga missbrukare på biblioteket.

Fakta

Yrke: Behandlings­assistent.

Ålder: 58 år.

Lön: 23 200 kronor.

Familj: Fru och fyra barn mellan 17 och 32 år, två hundar, en tax och en schnauzer.

Fritid: Massör i svenska cykellandslaget, mountainbike-cykling, matlagning, promenera med hundarna.

Tomhet, människans natur, dåligt samvete, ensamhet, sexualitet, hopp … Samtalsämnena avlöser varandra i en rasande takt under bokcirkeln för missbrukare som hålls på öppenvårdsmottagningen Gränden i centrala Norrköping. Då och då bryter behandlingsassistenten Claes Andersson in och ställer en fråga som leder till nya resonemang och – väldigt ofta – rungande skratt.

– Ja, jag vet inte, det är bara en dum fråga, säger han och slår ut med sina stora labbar i luften och ler urskuldande.

Men det är nog inte hela sanningen, att det bara är en dum fråga. Det är uppenbart att Claes Andersson har stor rutin på att föra resonemang genom att ställa frågor och att få alla att delta i samtalet.

I dag är det Annika Östbergs självbiografi Ögonblick som förändrar livet, som diskuteras i gruppen som består av personer som alla själva har erfarenhet av missbruk, narkotika eller alkohol eller båda. Det finns inga krav på att vara nykter och drogfri för att delta, enda kravet är att man inte får vara påverkad när man vistas i Grändens lokaler.

Man behöver inte heller ha hunnit läsa boken, men i dag har alla antingen läst hela eller åtminstone bläddrat lite i berättelsen om Annika Östberg, som utspelar sig i fängelser både i USA och i Sverige.

Konceptet läsecirkel som missbruksvård drog i gång för ett och halvt år sedan. Från början var tanken att det skulle vara ett sätt att få bukt med de bråkiga missbrukare som hängde på stadsbiblioteket.

Så har det inte riktigt blivit, de som var jobbiga är inte samma personer som sitter här. Enligt fackliga företrädare finns problemen fortfarande kvar i viss mån. Men bokcirkeln fungerar bra. Hittills har 14 personer deltagit och de uppföljningar som gjorts visar att deltagarna mår lite bättre av att vara med. Arbetssättet är unikt i Sverige.

Bibliotekarien Lo Ek läser några rader ur boken och ber deltagarna om reflektioner. I början blir det mest tyckanden om boken, senare djupnar samtalet och blir nästan filosofiskt. Tankar flyger genom rummet och hakar i varandra. Stämningen blir varm och uppsluppen.

När en och en halv timme gått och bokcirkeln är slut dröjer sig deltagarna kvar. Ingen har bråttom ut ur bokbubblan eller gemenskapen som uppstått.

– Läsecirkeln leder till andra samtalsämnen och öppnar för nya tankar och känslor, konstaterar deltagaren Marina Edlund och reser sig upp ur fåtöljen.

Nu är det snart dags för lunch för deltagarna, som lagats av andra inskrivna på Gränden, men Claes Andersson får inte äta riktigt än.

– Dynamiken i rummet är "go". Tänk att en så enkel grej som en läsecirkel kan funka så bra, säger Claes Andersson och öppnar dörren till det nyrenoverade tjänsterummet som han delar med en kollega.

Att samtala kring böcker är ett mycket effektivt sätt att komma människor inpå livet. Att tillsammans dela erfarenheter, om så i bokform, gör att det är lättare att prata om mycket svåra saker som det annars kanske tar år innan man kommer in på.

– Tanken är att det är läkande att prata om det som är svårt och att man på så sätt kan göra upp med det, förklarar Claes Andersson och slår sig ned i stolen.

Att han hamnade just i Norrköping är en slump, men medkänslan och människointresset har funnits med under hela uppväxten. Faderns död när han var tre år och samvaron hos farmor och farfar är saker som präglat honom. Hos farföräldrarna, som var marknadsknallar, var alla udda existenser välkomna.

– Av dem lärde jag mig att inte döma någon efter utseendet, berättar han.

Senare utbildade han sig till fritidsledare, träffade en kvinna från Norrköping och sökte ett jobb där det stod i annonsen att han skulle jobba med socialt handikappade.

Det lät bra, tyckte han, eftersom han jobbat med personer med olika sociala funktionshinder tidigare. Men snart visade det sig att det var alkoholister han skulle jobba med, det var så de kallades på 1980-talet. I trettio år har han blivit kvar. Det som gjort att han stannat är att han sett att han kunnat göra ett gott arbete.

– Jag träffar "Pelle" som missbrukar och beter sig illa. Men sedan lär jag känna "Pelle" och efter ett tag får jag kontakt med människan bakom missbrukarmasken. Då ser man att det händer saker, säger han.

Under de fem år som Claes Andersson jobbat på Gränden har till exempel sex personer som varit inskrivna blivit nyktra och drogfria och fått vanliga jobb, och ytterligare sex har olika typer av subventionerade anställningar.

För att orka med jobbet är det viktigt att sätta gränser kring sitt privatliv och att ta hand om sig själv.

– Efter att ha passerat Wallmans korvkiosk på väg hem från jobbet stänger jag av jobbet i tankarna. Jag har inget stort umgänge privat och ingen härifrån får följa med mig på cykelträningen. Sedan promenerar jag fyra och en halv kilometer med hundarna varje dag, säger han.

En av de inskrivna på Gränden knackar på dörren och Claes Andersson går ut i hallen för att säga hej då till läsecirkeldeltagarna, som nu ätit klart. Det är mycket jackor och mössor som ska på innan det är dags att ge sig ut i snömodden.

– Man känner sig lättare om hjärtat när man går härifrån, säger deltagaren Lars-Åke Hultgren alias "Hulta", och kliver ut i vinterkylan igen.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum