×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Chefers snokande blir fall för JK

2013-01-04, Tidningenvision.se

Två chefer i Strängnäs kommun försökte ta reda vem som tipsat lokaltidningen om ett fackligt möte. Vision polisanmälde, och nu ska Justitiekanslern utreda om kommunen brutit mot grundlagen.

Fakta

Det är straffbart för en arbetsgivare i en myndighet att försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter till media. Reglerna kring meddelarskydd (rätten att tipsa anonymt) och efterforskningsförbudet står i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. 

Det fackliga mötet handlade om en organisationsförändring och nedskärningar på kommunens parkavdelning. Flera i personalen hade fått besked om att de var varslade om uppsägning och att verksamheten skulle läggas ut på entreprenad, trots att inga förhandlingar med facken hållits.

– Tillsammans med Kommunal ordnade vi mötet för att informera personalen om att det här var en lång process och att de inte alls var varslade, säger Visions avdelningsordförande Inger Jansson.

På mötet dök det upp en reporter från Strengnes tidning. När artikeln publicerats försökte två av kommunens chefer efterforska vem som informerat tidningen om mötet. Detta trots att det är tydligt reglerat i grundlagen att den som lämnar en uppgift till media har rätt att vara anonym och att en myndighet inte får efterforska källan.

– Dagen efter mötet får jag ett mejl från arbetsgivaren som undrar om det var vi som tipsat tidningen. Jag studsade när jag läste det och tänkte direkt att det får de inte fråga om, säger Inger Jansson.

Ett par veckor senare hålls ett samverkansmöte på teknik- och servicekontoret. Av protokollet från mötet framgår att kontorets chef kontaktat Strengnes tidning, men att ”de på grund av meddelarskyddet inte kan uppge vem som bjöd in till mötet”.

– Jag tycker det är förfärligt. Det är två höga chefer som försökt efterforska en källa. De borde veta bättre, säger Inger Jansson.

Vision polisanmälde cheferna för att ha brutit mot efterforskningsförbudet. Eftersom det handlar om ett brott mot tryckfrihetsförordningen blir det Justitiekanslern som utreder.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum