×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Affären i Falun förde trots allt med sig något gott

2013-01-24, Tidningenvision.se

Tjänstemän stängdes av och chefer fick sluta. Den så kallade Peab-affären satte hela Falu kommun i gungning. Men anställda menar att den långsiktiga effekten varit god.

Det var mitt i högsommaren 2011. Lokaltidningen berättade att Trafik- och fritidsförvaltningen i Falun förlängt avtalet om gatuskötseln med företaget Peab utan upphandling. Till en början väckte artikeln inga större reaktioner.

Men så kom nya detaljer, detaljer som vittnade om täta band mellan Peab och förvaltningen. Företaget hade stått för notan när anställda på förvaltningen åkte på arbetsresor, bland annat till Tallinn. Det skrevs fler artiklar, en chef tvingades gå, en annan sade upp sig efter en uppgörelse.  Dessutom stängdes fem tjänstemän under en tid av från jobbet. Turerna kring Trafik- och fritidsförvaltningen trängde sig snart in varje vrå av Falu kommun.

– Många fick skrämselhicka. Man frågade sig: hur vet man var gränsen går? Är det okej att ta emot en kaka av en tacksam anhörig? berättar Christina Johansson, avdelningsordförande för Vision i Falun.

Mest snurrade det naturligtvis kring de anställda på Trafik- och fritidsförvaltningen. En anställd på förvaltningen som vill vara anonym beskriver en närmast surrealistisk situation. Informationen var så dålig och händelseförloppet gick så fort att få hängde med.

– Många här var chockslagna. Man undrade: vad är det som händer? Jag tycker också att det var ett väldigt impulsivt agerande från kommunen. Jag tror att man hade kunnat lösa det här på ett bättre sätt, säger tjänstemannen.

Tjänstemannen beskriver en situation där kommunledningen matade tidningarna innan berörda själva fick någon information.  Han beskriver också en arbetsplats där många blev sjukskrivna, men där de anställda samtidigt svetsades samman.

I slutänden har hela kommunen tvingats till nyttig eftertanke, menar den anställde som Tidningen Vision talat med. Fler ställer sig i dag frågan om var gränsen går för vad man kan ta emot som kommunanställd. För egen del har tjänstemannen tagit ett principbeslut.

– Jag kommer inte att åka på den här typen av arbetsresor eller låta mig bli bjuden på lunch. Jag tänker inte utsätta mig för en sådan risk.

Christina Johansson från Vision håller med om att Peab-affären till slut fört med sig något gott. Hon är också positiv till att kommunen infört en så kallad whistleblower-funktion.

I Faluns fall kan anställda vända sig till kommunens revisorer om man har misstankar om mutor. Eftersom man bara kan anmäla höga chefer har Christina Johansson svårt att se att det kan utvecklas till ett tjallarredskap. Hon tror också att det kan ha en förebyggande effekt.

– Effekten av allt som hänt har blivit en kunskapshöjning hos många anställda om vad som är okej och acceptabelt inom lagens gränser, säger hon.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum