×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vision tar strid för rösträtt i energibolag

2013-02-07, Tidningenvision.se

Norrtälje energi försöker ta bort rösträtten för fackens företrädare i bolagsstyrelsen. Men Visions företrädare tänker kämpa emot.

–Vi vill ha kvar vår rösträtt. Bolaget vill utnyttja ett undantag i lagen eftersom de tycker att personalrepresentanterna i styrelsen sätter den politiska majoriteten ur spel, säger Jonas Hallsten ordförande i Visions klubb på Norrtälje Energi.

Styrelsen i det kommunala bolaget Norrtälje Energi har samma politiska sammansättning som kommunfullmäktige. Idag har styrelsen borgerlig majoritet med en ledamot vardera från Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet och två från Socialdemokraterna. De två personalrepresentanterna från Vision och SEKO får då något av en vågmästarroll när man ska rösta om viktiga frågor.

Det handlar om övergripande frågor och strategiska vägval som företaget måste göra, exempelvis vad man ska investera i och hur man ska utveckla sina produkter.

Norrtälje energi har skickat in en begäran till Finansdepartementet om att man ska få ta bort rösträtten för personalrepresentanterna vilket man kan ha rätt till enligt lagen om styrelserepresentation.

–I en normal styrelse ska fackrepresentanterna ha rösträtt men i en politiskt tillsatt styrelse är det helt felaktigt, det sätter demokratin ur spel, säger Kjell Jansson (M) ordförande i Norrtälje kommunhus AB som äger bolaget.

På vilket sätt sätter det demokratin ur spel?

–Om det är en knapp borgerlig majoritet i kommunen och styrelsen och fackrepresentanterna allierar sig med oppositionen blir det ju helt tokigt. De är ju vågmästare och det tycker vi är odemokratiskt i en politiskt tillsatt styrelse.

Vision och SEKO har motsatt sig bolagets begäran och skickat in en inlaga till departementet.

–Vi ska inte lägga oss platt på rygg. Ska de ta vår rösträtt ska de få jobba för det i alla fall. Vi tycker att vi är delaktiga och fattar bra beslut för företaget.

Varför är det så viktigt att ni som personalrepresentanter har rösträtt?

–Vi är de enda i styrelsen som har fackkunskap, som kan el, bredband och fjärrvärme. Vi står för marknadskunskapen. Politikerna har ju en ambition att läsa in sig men de är fritidspolitiker i stort sett allihop och då är det svårt att få den branschkunskap som behövs.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum