×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Svårt för mobbade att få rätt i domstol

2013-02-25, Tidningenvision.se

För kvinnor som känner sig mobbade av manliga chefer är det nästan omöjligt att få rätt i domstol. För män som känner sig mobbade är det lite lättare. Allra lättast att vinna i domstolen har Försäkringskassan.

Forskaren Sara Stendahl har gått igenom samtliga arbetsskadedomar i kammarrätterna som rör mobbning under åren 2005–2009, totalt 43 stycken. I 70 procent av fallen är det kvinnor som känner sig mobbade på arbetsplatsen. Men i de sju domar där den försäkrade fick rätt mot Försäkringskassan, och där skadan klassades som arbetsskada, är fyra män och tre kvinnor.

– Svårast att vinna har kvinnor som haft en konflikt med chefen, säger Sara Stendahl.

Vanligast är att chefen, ibland tillsammans med kolleger eller ledningsgrupp, pekas ut som mobbare. Sara Stendahl säger att det inte är ovanligt att Försäkringskassan kräver att ledningen bekräftar mobbningen eller trakasserierna, vilket kan vara svårt om chefen är den som pekas ut som mobbare.

Personer som känner sig utsatta för mobbning vinner sällan i domstol, bara i 15 procent av fallen. Den stora vinnaren är alltså Försäkringskassan.

– Försäkringskassan är en stark myndighet. De driver processer som att de har en advokat på andra sidan, trots att den enskilda individen inte ska behöva ha juridisk kompetens i förvaltningsprocesser. Det blir en obalans, säger Sara Stendahl. 

I ungefär hälften av fallen hade den försäkrade ett ombud. Män hade i större utsträckning hjälp av ett ombud och stöd från facket än kvinnor, som mycket oftare anlitade egna jurister. 

– Men även om den enskilda har ett ombud finns en tendens att dessa kan vara ganska passiva, säger hon.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum