×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Susanne fick hjälp till nytt jobb

2013-02-18, Tidningenvision.se

Omställningsfonden som hjälper uppsagda i kommuner och landsting att hitta nytt jobb har funnits i ett år. Hittills har 1 140 personer fått hjälp att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Den 1 januari 2012 fick drygt en miljon anställda i kommuner, landsting och vissa privata företag inom kommun- och landstingssektorn ett nytt omställningsavtal som ska ge uppsagda ekonomisk hjälp och stöd för att få ett nytt jobb. Samtidigt inrättades Omställningsfonden för att hjälpa dem som förlorat jobbet.

Under det första året har 1 140 personer fått hjälp. De allra flesta, 921 personer, har blivit uppsagda från en kommun. Den största yrkesgruppen bland de uppsagda (27 procent) är lärare. Omkring ett hundratal (mindre än 10 procent) var handläggare eller administratörer.

– Under april, maj och juni var det en liten topp. Men vi har inte märkt någonting av lågkonjunkturen under hösten. Vi har haft jämn inströmning och relativt få uppsagda, säger Omställningsfondens vd Lars Hallberg.

De flesta som vänt sig till Omställningsfonden har jobbat i små kommuner. Ofta ligger vikande elevunderlag i skolan bakom uppsägningarna.

De som vänder sig till Omställningsfonden får hjälp att gå igenom sina ansökningshandlingar och skriva ett bra cv så att deras kompetens verkligen kommer fram.

Vissa vill komma tillbaka till ett liknande jobb de hade förut medan andra vill börja med något helt nytt.

– Då är det ofta lite längre väg med jobbcoachning och flera möten för att ta fram en vettig handlingsplan, säger Lars Hallberg.

När Omställningsfonden drog i gång för ett år sedan var man beredd att hjälpa 3 000 personer under 2012 men skrev snabbt ned prognosen till 1 500.

– För 2013 vill vi vara väl förberedda och räknar med att kunna ta emot 1 700 personer, säger Lars Hallberg.

Hittills har omkring 30 procent av alla som vänt sig till Omställningsfonden fått ett nytt jobb.

– Det är fortfarande låga siffror men det beror på att många precis har träffat oss. Många går fortfarande på sin uppsägningstid och får hjälp i ett till ett och ett halvt år till så det är väldigt tidigt att dra några slutsatser, säger Lars Hallberg.

När Susanne Jobén blev uppsagd från jobbet som administratör på ett privat utredningscenter för personer med utvecklingsstörningar och hjärnskador var Omställningsfonden snabbt på plats. Flera anställda blev uppsagda på grund av en omorganisation.

– Biträdande chefen tog kontakt med Omställningsfonden och då kom en tjej ut till oss snabbt som sjutton och berättade vad de kan göra, säger hon.

Susanne Jobén fick tala med en rådgivare om vad hon ville jobba med i framtiden. De gick också igenom vad hon behövde hjälp med för att få ett nytt jobb.

– Bland annat var mitt cv lite gammalmodigt. Det har hjälpt mig jättemycket och jag har fått gå på flera intervjuer efter det.

Susanne Jobén fick ganska snabbt ett nytt jobb som undersköterska på ett sjukhem i Stockholm. Det är en provanställning som hon hoppade på i väntan på ett jobb som hon verkligen vill ha.

– Jag vill jobba som receptionist eller i kundtjänst. Jag var på en intervju förra veckan på en privat hörcentral och nu väntar jag på svar.

Hur tycker du det fungerar med Omställningsfonden?

– Det fungerar bra, jag är jättenöjd med dem, säger Susanne Jobén.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum