×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Så användes Visions konton i svindeln

2013-02-05, Tidningenvision.se

Rekordsvindeln i Gävle kommer att påverka kommunen under lång tid. För Visions Gävleavdelning, där den misstänkta tjänstemannen var kassör, har det varit en omtumlande period.

Fakta

Vision har hundratals avdelningar och klubbar med större eller mindre resurser. Kerstin Eriksson, administrativ chef på Visions kansli, tipsar om hur ni säkrar er ekonomi.

Fler ska ha tillgång till kontot

Se till att minst två personer har direkt tillgång till bankkontona, inte bara kassören. Årsbesked från banken bör skickas direkt till vald revisor.

Attestrutiner

Samma person ska inte kunna göra överföringar och sedan godkänna dem. Se till att någon annan attesterar alla fakturor och godkänner alla utbetalningar. På så sätt kan man undvika att kontot används som transaktionskonto, som skett i Gävle, och det är lättare att upptäcka felaktiga betalningar och falska fakturor.

Revision

Varje avdelning eller klubb väljer revisor på årsmötet. Det kan vara en godkänd/auktoriserad revisor men det är normalt sett en lekmannarevisor. Det är viktigt att revisorn inte bara granskar räkenskapsmaterialet utan också granskar att avdelningen/klubben har bra interna rutiner för utbetalningar.

Den misstänkta kvinnan ska som kassör i den lokala Visionavdelningen ha använt fackets konto för att dölja förskingringen. Det ser i nuläget inte ut som att det försvunnit några pengar från avdelningen. Kontot har snarare använts för att föra över pengar från kommunen vidare till sina egna konton. Totalt handlar det om 8-11 miljoner kronor som rullat igenom Vision.

Kassören var den enda i styrelsen som hade digital tillgång till kontot och hon har förfalskat kontoutdragen så att varken styrelsen eller revisorerna upptäckt något.

- Alla siffror stämmer med vår bokföring. För mig har det inte funnits någon anledning att misstänka henne. Men när jag kollade igenom originalen såg jag att det gjorts många transaktioner som inte hör till vår verksamhet. Och det handlar om stora summor, säger Erik Mäki, ordförande.

Han säger att det varit svårt att på sätt och vis har dubbla roller i det som inträffat. Han var den som blev kallad till förhandling när arbetsgivaren ville stänga av tjänstemannen på grund av den misstänka förskingringen.

När han inte fick tag i kassören, och förstod att hon anmälts försvunnen, gick han till banken och bad dem spärra Visions konton.

- Jag begärde ut kontoutdrag och när jag såg att det bara under en månad gjorts många transaktioner gick jag till polisen. Vi ska ju företräda den här medlemmen och samtidigt är vi själva utsatta.

Avdelningen har efter händelsen anlitat auktoriserade revisorer som håller på att gå igenom ekonomin ett par år bakåt. Från och med nu har också två personer inloggningar till bankkontot och kan på så sätt kontrollera varandra.

Erik Mäki har varit ordförande i Gävleavdelningen i ungefär ett år och berättar att han nästan direkt började göra om rutinerna för ekonomin.

- Jag ville ha totalkoll på kostnaderna så jag införde kvittounderlag och såg till att det alltid var två personer som hanterade fakturor. Men jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att något sådant skulle hända.

Han tycker att det är lite konstigt att banken inte reagerat på att stora summor pengar rullat genom Visions konto.

- Det har varit väldigt mycket aktivitet och avdelningen har egentligen bara intäkter på 26 000 kronor i månaden.

När Erik Mäki gått igenom avdelningens räkenskaper ser det ut som att lite av kommunens förskingrade pengar kanske kan finnas kvar på kontot.

- Det är i så fall små summor i sammanhanget, kanske runt 50-70 000 kronor. Hon blev ju avbruten när hon blev upptäckt. Men först när revisorerna gått igenom allt vet vi med säkerhet hur mycket pengar som ska finnas på vårt konto.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum