×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Receptet på att få unga till kyrkan

2013-02-26, Tidningenvision.se

Hon får baka kladdkaka och spela pingis på arbetstid. Men Evelina Elving, ungdomsledare i Alingsås missionskyrka, brottas även med knepigare uppgifter: laga brustna tonårshjärtan och locka fler unga till kyrkan.

Fakta

Ålder: 21 år.

Yrke: Ungdomsledare i Alingsås Missionsförsamling.

Lön: 18 700 kr/mån.

Bakgrund: Har gått på dansgymnasium och på Bibellinje på en folkhögskola. Därefter en ettårig påbyggnadskurs till ungdomsledare.

Familj: Sambon och blivande maken Emil som pluggar till psykolog, samt två marsvin.

Fritid: Pysslar (gillar i synnerhet att pärla), tränar step och styrka, går på loppisar och fyndar 50-talsprylar ("vårt hem ser nästan ut som en gammal tant och farbrors").

De kunde ha supit sig dyngraka i någons föräldrafria villa. Eller åkt till centrum för att käka på Järnvägsgrillen och råkat i bråk. Men i stället tillbringar de fredagskvällen på mjuka kuddar invid ett altare.

Lågorna fladdrar i den mörka salen. Kylan nyper lite i näsan och några av de 20 ungdomarna har dragit en filt över benen. Tillsammans sjunger de lovsången Så stor är vår gud, sedan tar Evelina Elving till orda.

– Det kan vara lite svårt att be. Därför vill jag lära er ett speciellt sätt, den kallas femfingerbönen. Knäpp händerna. Tummarna är närmast, de symboliserar era nära och kära. Sedan har vi pekfingrarna som står för dem som pekar ut er väg, kanske en lärare eller pastor …

Snart lider kvällens andakt mot sitt slut och nere i tonårsgruppens källarlokal vankas nybakad kladdkaka, te och häng med kompisar. Lite rundpingis, dansstegsövningar, ett parti yatzy och snack fram till midnatt.

21-åriga Evelina Elving har varit fast anställd som ungdomsledare i missionskyrkan sedan förra våren. Innan dess gjorde hon en ettårig ungdomsledarpraktik i församlingen, som har 650 medlemmar och totalt nio anställda. Det är med frikyrkomått mätt en stor församling.

Tidigare hade församlingen två ungdomsledare som delade på arbetet, men sedan ett halvår är Evelina Elving ensam ansvarig för ungdomsverksamheten.

– Jag har lärt mig mycket på att vara själv, samtidigt som det kan vara ganska tungt.

Förutom att ansvara för fredagarnas tonårsträffar så arbetar hon med konfirmanderna, åker på olika läger, deltar i scouternas och ofta i söndagsskolans verksamhet och hoppar in som extraresurs när de ideella krafterna inte mäktar med.

– Sedan har jag startat en dansgrupp. Jag vill att tonåringarna ska få utlopp för sin danslust. Nu är det sex tjejer i gruppen, mest blir det streetdance för det tycker de är roligt.

Dansa var länge Evelina Elvings liv. Hon gick dansgymnasium och tänkte läsa till danshandledare.

– Men Gud ville något annat. Det var nog inte meningen att jag skulle jobba professionellt med dans, det får vara en hobby i stället.

Evelinas Elvings arbetsschema verkar tufft. Två hellediga dagar på raken är sällsynt – bara en helg i månaden är helt jobbfri.

– Samtidigt är mina arbetstider väldigt fria, jag kommer och går när det passar och det är skönt. Har jag haft en sen kväll på jobbet så kan jag unna mig en lång morgon.

Hennes lön betalas av insamlade medel från församlingsmedlemmar. Det innebär också att många vill ha ut mesta möjliga av hennes kraft.

– Vi har 650 församlingsmedlemmar och det innebär att jag har nästan lika många arbetsgivare. Alla önskar att vi anställda ska fokusera på just de områden som de brinner mest för.

På senare tid har arbetsvillkoren för frikyrkans ungdomsledare debatterats i media. Församlingarna har kritiserats för att inte ta väl hand om sina ungdomsledare. Evelina Elving tycker att det är viktigt att frågan lyfts.

– Församlingarna behöver fundera på hur man tar emot och tar hand om sina ungdomsledare. Vi behöver stöttning, någon som frågar: Hur är det egentligen? Är det något vi kan hjälpa dig med?

Hon berättar om en nära vän som jobbade som ungdomsledare och brände ut sig.

– Efter att ha arbetat ett och ett halvt år blev hon sjuk. Det har tagit lång tid för henne att komma tillbaka. För mig är det ett skräckexempel.

Hon menar att ansvaret som läggs på församlingens ungdomsledare ofta är för stort. Ett stadigt minskade antal ungdomar i kyrkans verksamhet skapar oro för framtiden.

– Ofta är man helt ensam och förväntas frälsa en hel generation. Föräldrarna hoppas att jag ska få deras barn till kyrkan och in i församlingslivet.

Snart ska föräldrar och ungdomsledare ha en lunchträff för att diskutera församlingens återväxt.

– Det kan vara så många som 90 barn som kommer till söndagsskolan. Hur får vi dem att stanna? Vi måste fundera ut en ny strategi för hur vi ska ge Jesus till våra barn och ungdomar.

Evelina Elving beskriver tjänsten som ungdomsledare som något mer än ett jobb. Det är ett kall. Och när hon går hem från arbetet har hon svårt att stänga av. Vissa av ungdomarna har hon kommit mycket nära.

– En tjej är väldigt nere just nu, hon har blivit dumpad av pojkvännen. Jag känner att jag är viktig för henne, hon kan vräka ur sig allt och jag kan hjälpa henne att bära det som är jobbigt.

Och det är detta – att stötta – som hon tycker är allra roligast med jobbet. Men också svårast.

– Det handlar om allt från kärleksproblem till självförtroendekriser. Ofta har jag brottats med samma problem själv eller har en vän som gått igenom något liknande. Även om jag inte kan leverera några svar så kan jag lyssna och vara en kompis. Och om jag inte klarar det själv har jag diakonen och pastorn att luta mig emot.

För att värna sina villkor som anställd har Evelina Elving gått med i facket.

– Det var mormor som sa: gå med i facket och a-kassan. Gud har satt mig i Alingsås, men det är inte bara ett kall utan även ett jobb. Det handlar om att jag ska ha det bra på jobbet, det kändes självklart att gå med när jag hade fått en liten push av mormor.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum