×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Privatiseringar missgynnar kvinnors företagande

2013-02-06, Tidningenvision.se

Konkurrensutsättningen av vård, skola och omsorg har lett till fler privata företag. Men de flesta bolag som vinner upphandlingarna drivs av män.

De flesta anställda i offentlig sektor är kvinnor, och när kommuner och landsting i större utsträckning började lägga ut verksamheter på entreprenad fanns en politisk förhoppning att det skulle stimulera kvinnors företagande.

Så har också skett; det har också startats fler företag av kvinnor. Men det manliga företagandet har ökat ännu mer. Sedan lagen om offentlig upphandling tillkom 1992 har kvinnors underrepresentation bland företagare som berörs av konkurrensutsättningar ökat. Det visar en avhandling i företagsekonomi av Birgitta Sköld vid Linköpings universitet.

Studien som sträcker sig fram till 2008 visar att det bara är inom barnomsorg och viss hälso och sjukvård som kvinnors andel bland företagare motsvarar andelen sysselsatta.

Det har också betydelse vilken modell för konkurrensutsättning kommunerna väljer. Kvinnors andel som företagare minskar mest där kommunerna valt att göra upphandlingar, till exempel inom sluten sjukvård, vårdboenden och äldre- och handikappomsorg. När kundval används, som inom barnomsorg och skola, gynnas kvinnors företagande bättre.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum