×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Landstingets alkotester stoppade

2013-02-01, Tidningenvision.se

I höstas skulle Landstinget Gävleborg bli först med att göra slumpvisa alkoholtester på alla anställda. Men testerna har ännu inte kommit igång. Nu kräver Datainspektionen svar på flera frågor om testerna och hur känsliga uppgifter lagras.

Fakta

Varje år ska 25 procent av alla anställda väljas ut för tester genom lottning. Testerna utförs av företagshälsovården i ett enskilt rum på arbetsplatsen. Chefen hämtar de som ska testas. Testet är frivilligt och den som ska testas kan välja att gå in i rummet eller inte. Även inne i rummet kan den utvalde vägra att vara med på testet. Alkoholtestet görs genom en utandningskontroll. Om testet är positivt göra ett blodprov som omedelbart som skickas på analys.

Om den anställda går med på det får chefen reda på resultatet. Om det visar sig att den anställde har alkohol i blodet skickas man hem och får löneavdrag för den tid man inte varit på jobbet.

I september 2012 var det tänkt att landstinget skulle börja med sina slumpvisa alkoholtester. Men innan man kom igång kom ett brev från Datainspektionen, DI, som ville granska testerna.

–Då beslutade vi att avvakta tills de hade sagt sitt, säger Karin Rystedt, HR-direktör i landstinget.

I förra veckan gjorde Datainspektionens jurister sin inspektion. DI ville veta vilka uppgifter som registreras i datasystemen och vilka rättsliga grunder landstinget har för att lagra uppgifterna. Landstinget fick också uppge vilka och hur många personer som har tillgång till uppgifterna som lagras i datasystemet och hur ofta uppgifterna gallras.

Datainspektionen ville också se blanketten där den anställda fyller i att man frivilligt går med på att företagshälsovården lämnar ut uppgifter till arbetsgivaren om provtagningen. Juristerna hade också frågor om hur alkoholtesterna ska gå till i praktiken.

–Jag tycker det är bra att de tittar på det här, då kommer vi att få en genuin kvalitetsgranskning på det upplägg som vi har tänkt oss, säger Karin Rystedt.

När tror du att ni kan komma igång?

–Jag vet inte. Datainspektionen säger att de ser det här som ett ärende av stor principiell betydelse och har sagt att de ska hantera det skyndsamt. Om vi får okej kör vi igång så fort som möjligt. Får vi några rekommendationer få vi rätta oss efter det och då vet vi inte hur lång tid det tar.

Lars Söderberg, jurist på DI, vill inte uttala sig om ärendet, men rent generellt kan inspektionen stoppa testerna om landstinget inte följer lagarna.

–Det vi kan stoppa är en personuppgiftsbehandling som sker i strid mot lagstiftningen. Då kan vi förelägga den som behandlar uppgifter på ett lagstridigt sätt att upphöra med det, säger han.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum