×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Jobben bort när IT-driften läggs ut

2013-02-22, Tidningenvision.se

Trenden att lägga ut kommunal IT på privata företag rullar vidare. Senast i raden är Järfälla, där 23 av IT-avdelningens anställda mister sina tjänster.

Fakta

  • En tredjedel av kommunerna har helt eller delvis lagt ut IT på privata företag, visar en undersökning som Tidningen Vision gjorde för ett drygt år sedan. Ytterligare 6 procent funderade på att outsourca.
  • Kommunerna har lagt ut 20 procent av sin drift och sina system på företag, enligt uppskattningar från Cesam (Center för e-samhället på SKL). Landstingen har outsourcat betydligt mindre.
  • Enligt E-delegationen kan en kommun spara 10 procent av kostnaderna genom att lägga ut IT.

Timrå, Haninge, Stockholm – listan på kommuner som outsourcar sin IT växer. Senast var det Västerås, som i höstas lade ut IT-driften på företaget Logica.

Och nu har turen kommit till Järfälla kommun som har skrivit avtal med företaget Advania om att sköta IT-tekniken.

Förändringen innebär att IT-avdelningen bantas från 44 tjänster till 21. De flesta som mister jobbet är IT-tekniker.

Arbetsgivaren har velat göra flera avsteg från las-listan och förhandlingarna mellan Vision och arbetsgivaren har varit segdragna. Första förhandlingen skedde i början av november och inte förrän i förra veckan kunde man gå i mål.
totalt är det 14 personer som har sagts upp, resten har fått andra tjänster inom kommunen, berättar Margaretha Hedengrahn, chefsombud för Vision i Järfälla och den som har förhandlat med arbetsgivaren.

– Jag önskar att vi hade kunnat komma överens snabbare. Det har tagit för lång tid, folk far illa när det drar ut på tiden. När det gällde två personer körde vi fast i förhandlingarna, de fick i stället slutföras av Vision på central nivå. Men i slutänden tycker jag att de individuella överenskommelserna blev hyfsade.

Enligt Margaretha Hedengrahn finns oro bland kvarvarande IT-personal för att den nya organisationen är väl slimmad.

– Det ser ut att kunna bli tungt för dem, säger hon.

Carina Nyborg är en av de 21 personer som blir kvar på IT-avdelningen. Hon började jobba med IT i kommunen år 2000 och är nu kundansvarig.

– Det har varit en jobbig period och det är fortfarande jobbigt. Det här har varit en stor process som pågått sedan efter sommaren och det är inte till ända riktigt än. Det finns fortfarande svajigheter men vi börjar se ljuset i tunneln, säger hon.

Är ni tillräckligt många för att klara kvarvarande uppgifter?

– Det är svårt att säga. Det beror på vilka uppdrag vi får in. I dag har vi inte mindre jobb fastän vi är färre.
 

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum