×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fem kommuner startar tolkförmedling

2013-02-27, Tidningenvision.se

Fem västsvenska kommuner och Västra Götalandsregionen startar en gemensam tolkförmedling. ”För oss tolkar är det här riktigt bra”, säger Visions ombud Håkan Lösnitz.

Det är de fem kommunerna Borås, Göteborg, Mariestad, Trollhättan och Uddevalla som tillsammans med Västra Götalandsregionen har bildat Tolkförmedling Väst i ett kommunalförbund.

–Det handlar om att säkra kvaliteten på språktolktjänster, säkra tillgången på tolkar och säkra kompetensen hos tolkarna säger, Christina Karlsson, tillförordnad förbundschef för Tolkförmedling Väst.

Tolkbranschen har länge präglats av hård prispress mellan privata tolkförmedlingar vilket lett till allt sämre villkor för tolkarna och sämre kvalitet på tolkningarna till kommuner, landsting och andra myndigheter.

Göteborg, Mariestad, Trollhättan och Uddevalla har redan i dag kommunala tolkförmedlingar men nu kommer även Borås och Västra Götalandsregionen att köpa alla sina tolktjänster från Tolkförmedling Väst. Förmedlingen räknar med att ha cirka 1 000 registrerade tolkar som ska klara det beräknade behovet på omkring 180 000 tolktimmar om året.

–För oss tolkar är det här riktigt bra, nu måste kommunerna och landstinget använda den regionala tolkförmedlingen. Nu slipper vi detta hoppande och hattande mellan de privata tolkförmedlingarna, säger Håkan Lösnitz, tolk och ombud i Vision Rikstolk med ansvarar för västra Sverige.

Tolkförmedling Väst drar igång 1 april och Vision har redan tecknat kollektivavtal. Det kommer enligt Håkan Lösnitz att innehålla flera förbättringar jämfört med tidigare.

Bland annat har den obekväma arbetstiden utökats från klockan 19.00 – 06.00 till 18.00 – 07.00. Avbokningstiderna har också ändrats till det bättre. Nu får tolkarna ersättning för alla uppdrag som avbokas senare än 24 timmar innan de ska utföras. Tidigare var gränsen i de kommunala förmedlingarna 18 timmar. Vid avbokningarna ska tolkarna även få ersättning för den planerade restiden.

–Avbokningstiderna ändrades äntligen till det bättre. På vissa håll kan tolkförmedlingarna ringa två timmar innan och säga till tolken att uppdraget är inställt. Då står tolken som har tackat nej till andra uppdrag där med Svarte Petter och får ingen ersättning, säger Håkan Lösnitz.

Tolkarna ska också få lika mycket betalt för telefontolkningar som för tolkningar på plats. De kommer också att få ett friskvårdsbidrag på 500 kronor om året.

Alla tolkarna på Tolkförmedling Väst kommer även i fortsättningen att jobba som frilansar. Nästa steg för Vision Rikstolk och Håkan Lösnitz blir att ordna tryggare villkor.

–Jag  säger hela tiden till tolkförmedlingen: Vill ni göra det här riktigt bra för kunderna och tolkarna så fastanställ oss. Nu måste vi få till riktiga anställningsförhållanden så att även vi tolkar kan ha semester, vara sjukskrivna och hemma med sjuka barn när det behövs, säger han.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum