×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

EU ger TCO rätt: Sverige måste ändra Las

2013-02-21, Tidningenvision.se

Sverige bryter mot EU:s regler om visstidsarbete. Det är för lätt för arbetsgivare att stapla tidsbegränsade anställningar på varandra under lång tid. Det slår EU-kommissionen fast i dag.

De nuvarande reglerna för visstidsanställning innebär att den som haft ett vikariat eller allmän visstidsanställning under en sammanlagd period på 24 månader under en femårsperiod blir tillsvidareanställd.

Men tiden räknas separat för de olika anställningsformerna vilket medför att arbetsgivaren kan ”stapla” olika anställningsformer på varandra för att undvika att tillfällig personal blir tillsvidareanställd.

TCO anmälde reglerna till EU-kommissionen eftersom man anser att de strider mot EU:s direktiv om visstidsarbete. Direktivet kräver ett effektivt skydd mot missbruk av upprepade tidsbegränsade anställningar.

Nu konstaterar EU-kommissionen i ett så kallat ”motiverat yttrande” att det är för lätt för svenska arbetsgivare att kringgå begränsningarna. Reglerna gör det möjligt att stapla visstidsanställningar på varandra hur länge som helst.

– Det är viktigt att arbetsgivare har möjlighet att anställa tidsbegränsat, men den möjligheten får inte missbrukas. Nu måste regeringen komma med förslag om bättre balanserade regler, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Den svenska regeringen måste inom två månader redovisa för EU-kommissionen vad man tänker göra för att uppfylla kraven. Annars kan kommissionen stämma Sverige i EU-domstolen.

Enligt TCO:s chefsjurist Samuel Engblom är det mycket ovanligt att processen har gått så långt som till ett motiverat yttrande i EU-kommissionen.

–Rättsligt är detta en enkel fråga som borde varit löst för länge sedan. Allt som behövs är några mindre justeringar i en del av en paragraf i Las, säger han.

TCO förespråkar den så kallade 3:5-regeln som Vision fick med i det nuvarande kollektivavtalet – att tre års anställning, oavsett i vilken form, under en femårsperiod automatiskt ska leda till ett fast jobb. Det skulle stoppa staplandet, menar Samuel Engblom.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum