×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Visionsmedlem slipper återbetala 350 000

2013-12-19, Tidningenvision.se

En medlem i Vision behöver inte betala tillbaka 350 000 kronor. Försäkringskassan och förvaltningsrätten anser att mannen har fått livränta på felaktiga grunder, men kammarrätten håller inte med.

I början på 1990-talet arbetade mannen som byggnadsarbetare då han skadade sig på jobbet. Han fick omskolning betald av Försäkringskassan och därefter ett lägre betalt jobb som administratör.

Försäkringskassan ersatte inkomstskillnaden mellan det gamla och det nya jobbet med arbetsskadelivränta. Ett par år senare fick mannen jobb som IT-tekniker. Detta arbete var bättre betalt än det tidigare men fortfarande sämre betalt än jobbet som byggnadsarbetare och mannen fick fortsatt livränta beräknat på inkomstskillnaden.

2011, 16 år efter att mannen fick livränta första gången, inledde Försäkringskassan en utredning. Man kom fram till att hans löneutveckling som IT-tekniker hade varit bättre än om han hade fortsatt som byggnadsarbetare. Slutsatsen var att det från år 2004 inte längre fanns någon inkomstförlust och därför inte heller någon rätt till livränta.

Försäkringskassan och senare förvaltningsrätten menade att mannen borde insett att han tjänade mer efter skadan och krävde att han skulle betala tillbaka livräntan för 2004 till 2010, sammanlagt cirka 350 000 kronor.

Men kammarrätten i Jönköping gör en annan bedömning. Rätten konstaterar bland annat att det gått lång tid sedan mannen arbetade som byggnadsarbetare, och då löneökningen efter skadan inte varit anmärkningsvärt höga, kunde mannen inte skäligen ha insett att han fick livränta som han inte hade rätt till.

Enligt Mikael Sjöberg, jurist på LO-TCO Rättsskydd, som har företrätt Visionsmedlemmen, bygger kammarrättens resonemang på en dom i Högsta förvaltningsdomstolen tidigare i år. Där slog domstolen fast att om det endast är den allmänna löneökningen som gör att man tjänar mer – inte att man har utökat sin arbetstid eller börjat arbeta övertid – ska personen inte bli återbetalningsskyldig.

– Efter den domen stod det ganska klart att mannen i det här fallet inte heller skulle behöva betala tillbaka livräntan, säger Mikael Sjöberg.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum