×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Skoladministratörer allt mer pressade av jobbet

2013-12-12, Tidningenvision.se

Arbetssituationen är hårt pressad för skoladministratörerna i Gällivare kommun. Och från årsskiftet får de ännu mer på halsen.

Nya arbetsuppgifter läggs på utan att andra plockas bort. Så ser situationen ut för många skoladministratörer. Det visar en undersökning som Tidningen Vision presenterade nyligen. Gällivare är inget undantag.

Från årsskiftet ska de tio administratörerna i skolorna och förskolorna i kommunen dela på ansvaret att fixa vikarier för personal i skol- och förskoleköken.

Enligt skoladministratörerna innebär den nya uppgiften, kostvakansen kallad, att annat jobb blir ogjort, eftersom det egentligen inte finns utrymme att klämma in fler arbetsuppgifter mellan dem de redan har. Men vad som får stryka på foten är oklart.

– Vi har bara fått höra att vi ska klara av det och att det ska rymmas i våra tjänster, säger skoladministratören Lena Wennström.

De dagar då administratörerna är schemalagda för att ha hand om kostvakansen förläggs arbetstiden två timmar tidigare än vanligt. Det innebär också att expeditionen i respektive skola stänger två timmar tidigare på eftermiddagen än normalt.

– Vilket betyder sämre service till personalen på skolan, konstaterar skoladministratören Lena Harnesk.

Kostvakansen har tidigare år legat på annan personal i barn- och utbildningsförvaltningen. Men efter besparingar och omorganisationer lades ansvaret förra året över på de tre förskoleadministratörerna i kommunen.

Det blev för tufft för de tre, så arbetsgivaren har nu alltså beslutat att de tillsammans med de sju skoladministratörerna ska dela på uppgiften.

Tycker ni inte att det är mer rättvist att tio i stället för tre delar på jobbet?
– Jo, men problemet är trots allt att vi har ett alltför pressat schema, och vi känner att det börjar bli för mycket. Nackdelen för oss är att vi alltid har varit duktiga, snälla och sagt ja till allt tidigare. Men nu är vi ledsna, arga och trötta för att arbetsgivaren inte bryr sig om vår arbetssituation.

Visions avdelningsordförande i Gällivare, Carina Uvemo, lider med administratörerna.
– I förhandlingarna sa vi att vi inte godtar att kostvakansen läggs över på administratörerna och vi begärde också att arbetsgivaren ser över möjligheten att någon från kostenheten gör det jobbet. De har nog tufft med alla arbetsuppgifter, och borde inte få fler för arbetsmiljöns och hälsans skull.  Men arbetsgivaren leder och fördelar arbetet, så det var inte så mycket mer vi kunde göra, säger hon.

Kommunen har dock, enligt Carina Uvemo, lovat att om ett halvår göra en uppföljning om hur det fungerar.

Även chefen på barn- och utbildningsförvaltningen, Annica Henriksson, säger sig ha stor förståelse för skoladministratörernas situation.

– De har en nyckelroll med hög arbetsbelastning, så jag förstår att de upplever det som att ytterligare arbetsuppgifter läggs på dem. Samtidigt har vi bland annat föreslagit att de ska införa telefontider för att de inte ska behöva vara tillgängliga hela tiden. Men min tolkning är att de inte är intresserade av det.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum