×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Ny lag ska ge meddelarskydd för privatanställda

2013-12-04, Tidningenvision.se

Anställda som jobbar på privatägda företag som finansieras med skattepengar ska omfattas av samma meddelarskydd som anställda i kommuner och landsting. Det anser regeringens utredare som i dag presenterade sitt lagförslag.

De som arbetar i kommuner, landsting och staten omfattas av meddelarskydd. Det innebär att man anonymt har rätt att lämna ut uppgifter till media och att arbetsgivaren inte får efterforska vem som lämnat ut uppgifterna eller på något sätt bestraffa den som gjort det.

Tanken är att anställda ska kunna påpeka brister och missförhållanden i den skattefinansierade verksamheten utan att riskera att råka illa ut.

Allt mer verksamhet som betalas med skattepengar utförs i dag av privata företag där de anställda inte har detta skydd. Regeringens utredare Margareta Åberg har därför tagit fram ett förslag på att införa meddelarskydd även för privatanställda som jobbar i skattefinansierade företag inom vård, skola och omsorg.

Att just dessa områden valts ut motiverar Margareta Åberg med att behovet av stärkt meddelarskydd är störst där. Hon konstaterar också att risken att företagen ska drabbas negativt av att företagshemligheter kommer ut är relativt liten inom vård, skola och omsorg.

Enligt förslaget ska alla som jobbar inom kärnverksamheten i företagen omfattas av meddelarskyddet, oavsett anställningsform.

Lagen föreslås träda i kraft 1 juli 2015.

Visions ordförande Annika Strandhäll är positiv till förslaget men tycker att även andra offentligt finansierade verksamheter, till exempel kollektivtrafik, borde omfattas.

–Nu vill vi se ett snabbt lagförslag utifrån utredningen. Vi har väntat länge och det är angeläget att lagen kommer på plats. Det är också viktigt att arbetsgivare tar ett ansvar för att sprida information om meddelarskyddet till sina anställda, säger Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum