×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Norsk amalgamdom väcker svenskt hopp

2013-12-17, Tidningenvision.se

En tandsköterska i Norge har fått rätt i högsta instans mot den norska försäkringskassan. Domen är ett genombrott som kan få betydelse även för svenska tandsköterskor.

Precis som i Sverige har tandsköterskor i Norge under många år drivit frågan om att få sina amalgamrelaterade besvär klassade som arbetsskador. Medan framgångarna har varit blygsamma i Sverige har de norska tandsköterskorna och deras fackförbund vunnit ett par tunga segrar under senare år.

Tre tandsköterskor har fått sina hälsoproblem klassade som arbetsskada av förvaltningsdomstolen. Domarna överklagades, men nu har en av tandsköterskorna, Berta Regine Serigstad, 72 år, som började som tandläkarassistent redan som 17-åring, fått rätt i Högsta domstolen.

– Det är en enorm lättnad att jag äntligen har uppnått den här segern. Jag kan inte beskriva hur otroligt mycket det betyder, säger hon till NRK, den norska motsvarigheten till Sveriges Radio och Sveriges Television.

Mette Nord, ordförande i Fagforbundet, som har företrätt Berta Regine Serigstad, ser domen som en senkommen upprättelse.

– Jippi, detta är fantastiskt bra. Att alla dessa kvinnor äntligen blir trodda är viktigt. Men det är tråkigt att det skulle ta så lång tid. Många av dem som berörs av domen är redan döda, säger hon i en kommentar på förbundets hemsida.

Domen kommer att få stor betydelse för andra norska tandsköterskor som har blivit sjuka av att hantera amalgam på jobbet. På tur står ett hundratal tandsköterskor som nu har goda utsikter att få sina hälsoproblem klassade som arbetsskada.

För Berta Regine Serigstad betyder domen i Högsta domstolen att hon får beräkna sin tjänstepension på ett förmånligare sätt. Hon får också en yrkesskadeersättning på mellan 85 000 och 200 000 norska kronor.

Margareta Molius, ordförande i det svenska Tandvårdsskadeförbundet, gläder sig över framgången i Norge och hoppas att domen även ska få betydelse i Sverige.

– En norsk domstol har slagit fast att kvicksilver är ett farligt gift, det borde vi rimligen kunna ha nytta av även här. Vi har två ärenden som har överklagats och min förhoppning är att de svenska domstolarna tar intryck av den norska domen, säger Margareta Molius.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum