×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Konsten att ta kultur på allvar

2013-12-10, Tidningenvision.se

Ny konsthall, det nya kulturhuset Kronan och inte minst N3, fem våningar för ungt skapande i alla konstformer. Trollhättan vågar lita på kulturen som kraft för utveckling. Nu har staden utsetts till Årets kulturkommun 2014 av Vision.

Fakta

• Vision har utsett Trollhättan till Årets kulturkommun 2014. Motiveringen är bland annat att kommunen satsar på kultur som strategi för förnyelse, trots en kärv ekonomi och hög arbetslöshet. Och att kulturlivet präglas av framtidstro där alla invånare ses som en resurs i ett mångkulturellt samhälle. Priset till Trollhättan bestod av ett konstverk, "Caravanic", av konstnären Frédéric Iriarte.

• Förutom Trollhättan prisar Vision även Tjörn som utses till Årets uppstickarkommun 2014. Motiveringen är att Tjörn bedriver en målmedveten och hållbar satsning på kultur för alla på ”möjligheternas ö”.

• Vision, tidigare SKTF, har delat ut utmärkelsen Årets kulturkommun sedan 1990. Tidgare pristagare är bland andra Olofström (2013) och Bollnäs (2012).

Sen eftermiddag i november. Mörkret har fallit, men inne i N3:s stora entréhall är det fullt av rörelse. Unga i alla åldrar strömmar in, några hastar med fiollådor eller andra instrumentfodral i högsta hugg upp för trapporna till övningsrum, replokaler och musiksalar, andra slår sig ner och väntar i fiket, lärare och annan personal passerar in och ut i rum och korridorer med sladdar, ljus- och ljudutrustning.

Inne på klubbscenen är det redan full aktivitet. Rockband och dansare på scenen, i fronten fyra tonårstjejer som gör sista genomdraget av sin musikal Relationer. Föreställning börjar om en timme.

I andra änden av bottenplanet, i orkester­salen, förbereder trumpetläraren Jörgen Win­blad dagens lektion med Rockblåset, en av höstens nyheter i Kulturskolans programutbud.

– Det är lite annorlunda. Storband med blås i grunden, men vi kör gamla rockklassiker. Nu repar vi för Lussevakan på Stagebox, säger Jörgen Winblad innan han drar i gång 15 unga bleckblåsare i Highway to Hell.

N3 invigdes i april 2011. 83 miljoner kronor kostade det att skapa den 5000 kvadratmeter stora mötesplatsen med bland annat replokaler, dans-, drama- och musiksalar, flera stora scener, fullt utrustade bildsalar och media- och ljudstudios. 50 anställda.

Förutom hela kulturskolan ingår också N3 kulturbyrå och N3 kreativ coachning i uppdraget, tre delar som skapar en sorts kulturkedja: 1, Kulturbyråns pedagoger i samverkan med skolorna ska se till att samtliga barn i kommunen får prova på alla konstnärliga uttryckssätt. 2, Kulturskolan levererar utbildning för den som vill gå vidare, och, 3, att i N3 erbjuda lokaler, utrustning och kreativ coachning för eget skapande. Ett nyckeltal: 13 000 deltagare i åldern upp till 16 år ska varje år delta i något arrangemang.

– Om kultur är bra, så är den bra för alla. Analysen är inte märkvärdigare än så, säger kulturchefen Christer Olsson.

Jovisst, men Trollhättan är ingen traditionell kulturstad. Dessutom för bara några år sedan hårt prövad av SAAB:s konkurs och arbetslöshet. Och mitt i den perioden fattades beslutet om N3. Hur gick den resan till?

– Det fanns en stark politisk vilja att åstadkomma något positivt. Det var oerhört modigt. Sedan hade vi också väldigt gott stöd av Innovatum, fastighetsägare och företagare som tog fram ett program för att utveckla det gamla industriområdet, säger Christer Olsson.

Han backar bandet om kommunens kulturella utveckling till 1990-talet. Först bygget av Folkets hus – kulturkomplexet i centrum – som gav staden sin första teater- och konsertlokal plus ett nytt stadsbibliotek. Strax därefter Film i Västs satsning som gjorde Trollhättan till Trollywood och inspelningscentrum för både svenska och utländska storfilmer.

Sedan då stiftelsen Innovatum och förvandlingen av industriområdet i utkanten av centrala staden till teknikpark. Här, i de bevarade röda tegelbyggnaderna, ligger nu bland annat Film i Väst, Science center, den nya konsthallen, ett stort produktionstekniskt laboratorium och över hundra stora och små företag. Och förstås N3.

– För 15–20 år sedan pratade man om att riva allt. Nu är det en arbetsplats för 1 500 personer och Trollhättans viktigaste utvecklingsmiljö, säger Christer Olsson.

För att förstå betydelsen av att N3 ska finnas i en sådan miljö av nya företag får man borra sig ner lite i forskningen. Begreppet ”Kultur 3.0”, myntat av den italienske kulturekonomen Pier Luigi Sacco, syftar på att vi nu befinner oss i ett skede där allt fler är både producenter och konsumenter av kultur. Ett typexempel är det som dagligen sker på N3, att ungdomar som spelar också arrangerar konserter för varandra.

Och det finns ett belagt samband mellan graden av deltagande kultur och utveckling. Samhällen med många kulturutövare ligger också i topp när det gäller innovationer.

– Att prata om kreativitet och entreprenörskap blir lätt klyschigt. Men det krävs att vi har en groddverksamhet om vi ska växa. Om man som när jag var ung sade att man skulle syssla med kultur som livsuppgift så var man en kuf. Så är det inte längre, säger Christer Olsson.

Allt frid och fröjd? Inte riktigt. Om alla verkligen ska med på kulturtåget måste man komma tillrätta med den traditionella snedrekryteringen till kulturskolan. N3 är stort nog för alla som vill, men det går inte att tvinga dit de yngsta. Så, lösningen blir att kulturveksamheterna finns på fler platser, noder som Christer Olsson kallar det.

På andra sidan E45:an och järnvägen, ett par kilometer från centrum, ligger miljonprogrammet Kronogården där en stor andel av befolkningen har utländsk bakgrund. Sedan fyra år finns här Kronan, ett kulturhus som också rymmer bibliotek, grundskola och fritidsgård.

– Vi jobbar med att få in föreningar. Och beläggningen ökar, det kan till exempel vara somaliska kvinnoföreningen som ordnar kurser. Och så samarbetar vi med N3 som förlägger verksamhet här för barn och unga, säger Mathias Lundgren, biblioteks- och kulturvärd på Kronan.

I kaféet sitter Patricia Daoud och Abdirizak Said och diskuterar kommande projekt. Tillsammans med idrottsföreningar arrangerar de evenemang för unga inom sport och kultur. Det senaste är Sporty Friday.

– Det är en drop-in med olika prova-på-aktiviteter. Varje fredagkväll kommer 250–300 ungdomar, säger Patricia Daoud.

Särlösningar är inte självklart ur integrationssynpunkt, konstaterar Christer Olsson. Men systemet med kulturella noder, att N3 till exempel på Kronan har eftermiddagsverksamhet fungerar väl. Målet är att de unga sedan går vidare till N3.

– För integration, det är när människor med olika bakgrund gör saker, olika eller samma, på ett och samma ställe, säger han.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum