×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vision till kyrkan: Vidga era vyer!

2013-08-14, Tidningenvision.se

Även till synes jämställda församlingar kan bidra till strukturella löneskillnader. Nu kräver Vision att arbetsgivarna öppnar ögonen för omvärlden.

Ett stift inom Svenska kyrkan består av flera olika arbetsgivare, alltså församlingar. Och Vision kan lokalt kräva en handlingsplan för jämställda löner av församlingar där det finns märkbara lokala skillnader i lön mellan könen inom ett och samma yrke.

– Genom lag har vi verktyg mot enskilda arbetsgivare, men vi har problem när det är mer övergripande strukturer i stiften som behöver åtgärdas, säger Matteus Canevall, ombudsman i Vision, och fortsätter:

– För även om varje enskild församling gör rätt kan de bidra till ojämställda löner för ett yrke i stiftet.

Matteus Canevall förklarar hur med ett påhittat exempel: I Församling 1 är majoriteten av diakonerna kvinnor, men alla tjänar lika mycket. I Församling 2 är könsfördelningen omvänd, och inte heller här finns någon löneskillnad mellan könen, men de tjänar allihop 10 000 kronor mer i månaden än i Församling 1.

– Det är trist nog ofta högre lönetryck på arbetsplatser med fler män. Vision driver ju frågan om strukturella löneskillnader, och dessa minskar, men det går långsamt.

Så vad bör kyrkan göra för att komma tillrätta med problemet?

– Det räcker inte att församlingarna enbart granskar sina egna lönesättningar. De måste vidga sina vyer och jämföra hur lönenivån i varje yrke förhåller sig till andra arbetsgivare inom stiftet och till kyrkan i stort, men också till arbetsgivare utanför kyrkan på orten.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum