×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Protest mot skrotad friskvårdstimme

2013-08-06, Tidningenvision.se

Växjö kommun planerar att ta bort anställdas möjlighet att träna på arbetstid för att i stället ge alla en friskvårdspeng. Fel, tycker Vision.

Fakta

13 % har bara friskvårdstimme.

51 % har bara friskvårdsbidrag.

12 % har varken bidrag eller timme.

24% kan välja mellan bidrag och timme eller har både och.

Källa: En enkät Tidningen Vision gjorde 2012 som besvarades av drygt 1000 kommunanställda skyddsombud som är medlemmar i Vision.

Bakgrunden till förändringen är att det i dag är olika villkor på kommunens arbetsplatser. Både när det gäller friskvårdsersättningen, som varierar från 0 till 1 000 kronor per år, och möjligheterna till träning på arbetstid en timme i veckan som i dagsläget finns på tre av förvaltningarna och några av de kommunala bolagen.

Förslaget är att tid för friskvård på arbetstid tas bort och att det införs en enhetlig ersättning för friskvård på 800 kronor per år till samtliga anställda på förvaltningarna, pengar som kan användas till gymkort eller andra friskvårdsaktiviteter.

Argumenten är dels att man skapar jämställda villkor, dels att friskvårdsförmånen blir skattepliktig om den inte riktas till samtliga anställda, bolagen undantagna.

Men facken tycker inte att förändringen är bra.

– Vi tycker också att det ska vara samma villkor för anställda. Det ska vara rättvist. Men vi tycker att friskvårdstimmen ska vara kvar och att det borde vara möjligt för alla att ha någon friskvård på arbetstid, säger Ulf Elm, Visions avdelningsordförande i Växjö, och konstaterar att förändringen innebär en försämring för många medlemmar som i dag har både friskvårdspeng och friskvårdstimme.

– 800 kronor kostar ett årskort på kommunhälsan. Men alla kan inte träna där, och då räcker inte pengarna långt. Och även om så vore, så är det tiden till att träna som saknas, säger Ulf  Elm, som befarar att en skrotad friskvårdstimme leder till sämre hälsa hos de anställda.

– Det finns mycket som tyder på att arbetsgivaren får tillbaka en satsning på friskvård i form av lägre sjukfrånvaro. Nu kommer den att öka, det är jag övertygad om.

Enligt planerna ska de nya reglerna gälla från och med 2014. Hittills har förslaget behandlats i personalutskottet och ska senare i höst tas upp till beslut i kommunstyrelsen. 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum