×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Lönsamt vara man inom kyrkan

2013-08-14, Tidningenvision.se

Jämställdhet är en del av de mänskliga rättigheterna, konstaterar Svenska kyrkan i sin policy. Men en jämförelse av snittlöner mellan kvinnor och män anställda i organisationen visar att den inte alls är så jämställd.

Antalet yrken i Svenska kyrkan där männen tjänar mer än sina kvinnliga kollegor är mer än dubbelt så många som det omvända förhållandet. Sett till yrken där Vision har många medlemmar ser statistiken, som kommer från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, ännu värre ut.

I åtta av nio sådana yrken har männen högre snittlön än kvinnorna. Allra störst är löneskillnaden bland kyrkokamrerer, där männen i snitt tjänar 1 900 kronor mer i månaden än sina kvinnliga kolleger. I ett stift är löneskillnaden över 4 000 kronor.

Bland övriga yrkesgrupper med många Visionmedlemmar ligger löneskillnaden på upp till 600 kronor i landet som helhet. Det hade förstås kunnat vara så att det är ett eller ett par stift som drar upp männens snittlön nationellt i de olika yrkesgrupperna. Men så är det inte. För just kyrkokamrerer, men också kyrkvaktmästare och kyrkogårdsarbetare, finns det inte ett enda av landets 13 stift där kvinnorna har högre snittlön än männen.

Även bland komministrar och församlingsdiakoner är det få stift som ger kvinnorna en högre snittlön. Tendensen märks också för kyrkoherdar och församlingspedagoger.

Av de yrkesgrupper i Svenska kyrkan som Tidningen Vision har granskat är det bara fritids-/ungdomsledare där majoriteten av stiften har en högre snittlön för kvinnorna.

När Jösta Claeson, ordförande i Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, konfronteras med sin organisations egna uppgifter blir han förvånad.

– Jag har inte tittat på lönestatistiken på det sättet, utan bara jämfört lönerna med motsvarande yrken på övriga arbetsmarknaden. Men det här är inte alls bra. Det är ju ett jätteproblem om det visar sig vara strukturellt, säger han.

Samtidigt tror han att det finns förklaringar till löneskillnaderna i vissa av yrkena.

– Att till exempel kyrkoherdar tjänar mer kan bero på att det har varit ett mansyrke traditionellt. Många av dem har alltså jobbat längre än kvinnorna och har därför högre lön.

Men till exempel församlingsdiakon är ett kvinnoyrke traditionellt sett, och även i den yrkesgruppen tjänar männen mer.

– Ja, det är helt oförsvarligt, säger Jösta Claesson, som nu är beredd att agera i frågan.

– Vi kan inte styra lönesättningarna eftersom de görs av arbetsgivarna, alltså församlingarna, men vi måste uppmärksamma dem på situationen och jag kommer att ta upp saken med styrelsen.

Fotnot:Lönestatistiken gäller 2012 års löner

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum