×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Lönelyft till pressad yrkeskår

2013-08-22, Tidningenvision.se

Vision tryckte på, liksom de anställda själva. Nu får alla socialsekreterare som jobbar med barn- och ungdomsutredningar i Nacka 1 000 kronor extra i årets löneöversyn.

Fakta

85 procent av socialsekreterarna som arbetar med barn och ungdom anser att deras arbetsbelastning är mycket eller ganska hög. Samtidigt trivs drygt 80 procent bra med sina jobb, och cirka 75% skulle uppmuntra andra att jobba på deras arbetsplats. Det visar en enkät som Vision gjorde i våras med personal i socialtjänsten.

– Deras arbetsuppgifter är bland de tyngsta, och det är ofta första jobbet för unga socialsekreterare. Lönerna har inte legat på rätt nivå och inte varit en morot för dem att stanna kvar, säger Tedros Asmelash, Visions avdelningsordförande i Nacka, som inför årets löneförhandlingar yrkade på ett extra lönepåslag på 1 000 kronor till socialsekreterare som arbetar med barn- och ungdomsutredningar.

Samtidigt agerade socialsekreterarna själva. Rita Crossler, som arbetar med barnutredningar tog fram statistik som visade att lönerna för de cirka 20 socialsekreterarna i utredningsgruppen var lägre än kollegernas.

– Vi hade i snitt 28 000 kronor i månaden medan de som jobbar med insatser låg på 30–31 000 kronor, säger Rita Crossler.

I ett brev till socialdirektören påtalade man också att det i samband med en omorganisation för några år sedan, när utredningsarbetet skildes från insatserna, gavs ett löfte som aldrig infriats om att utredarna skulle få bättre betalt.

Brevet och Visions yrkande gav resultat. Förutom påslaget i den ordinarie löneöversynen höjs lönerna med 1 000 kronor, vilket innebär lönehöjningar på cirka 1 500–1 700 kronor i år.

– Vi har diskuterat och nu gjorde vi slag i saken. Man kan väl säga att just det här jobbet med att göra barn- och ungdomsutredningar är snäppet tuffare än andra uppgifter, säger socialdirektör Anders Fredriksson.

Han konstaterar att man i Nacka inte haft stor personalomsättning, men att det tidigare varit svårt att rekrytera. En kartläggning som Tidningen Vision gjorde för ett par år sedan visade också det de ofta är nyutexaminerade socialsekreterare som jobbar med barnutredningar. Det leder till situationen att de minst erfarna har de tyngsta jobbet och att många snart söker sig vidare till andra uppgifter. Bättre löner är ett sätt att behålla personal.

– Jag är jättenöjd med resultatet. Vi vill gärna jobba kvar, och vi vet att vi är attraktiva. Det är svårt att få tag på erfarna utredare, säger Rita Crossler.

Hennes kollega Pernilla Vandrén ser även lönehöjningen som ett erkännande för att man gör ett krävande arbete.

– Jag har arbetat här länge, sedan 2005. I och med att vi får upp lönerna blir det tydligt att vårt arbete premieras, säger hon.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum