×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kritik sköt lagförslaget i sank

2013-08-29, Tidningenvision.se

Mjuka insatser i stället för lagstiftning i demensvården, är politikernas nya melodi. Men ordföranden i Riksdagens socialutskott, Anders W Jonsson (C), håller dörren på glänt för en ny lag.

Frågan om att lagstifta om hur tvångsåtgärder får eller inte får användas inom demensvården har varit på tapeten sedan 1980-talet. Då uppmärksammades det att praxis inom vården bryter mot grundlagen där varje individs fri- och rättigheter slås fast, vilket är själva grundbulten i en demokrati. Men när någon blir dement eller psykiskt sjuk blir det mer komplicerat att följa lagen, eftersom det då kan handla om att rädda en persons liv eller hindra honom eller henne från att allvarligt skada sig själv.

En lag var också nära att bli verklighet för en tid sedan. Men efter kritik från en lång rad tunga aktörer lades förslaget på hyllan. Anders W Jonsson (C), ordförande i Riksdagens socialutskott, förklarar varför det inte blivit någon ny lag.

– Det kom omfattande kritik från en rad experter på området, bland andra Vård­förbundet, Demensförbundet, Vår­dals­stift­elsen och Ersta diakoni. I det läget sa vi ”Okej, är det så att det inte behövs någon lagstiftning så ska inte vi pracka på er någon”.

Som läget ser ut nu är det inte aktuellt med någon ny lagstiftning. I stället prövas andra arbetssätt för att lösa problemet. Bland annat handlar det om att informera och följa upp de utbildnings- och informationsinsatser som görs inom demensområdet.

–Men skulle vi upptäcka att det inte räcker får vi tillsätta en ny utredning som får se över behoven igen. Det betyder i sin tur att det skulle ta minst tre, fyra år innan en ny lag kan träda i kraft, säger Anders W Jonsson.

Fotnot: Vi har sökt äldreminister Maria Larsson (KD) men hon har av böjt att kommentera.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum