×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kommuner får betala tillbaka 100 miljoner

2013-08-21, Tidningenvision.se

Under förra året fick kommunerna 243,7 miljoner kronor av staten för att utbilda personal inom äldreomsorgen. Nu tvingas kommunerna betala tillbaka över 100 miljoner kronor.

I februari 2011 beslutade regeringen att införa en ny utbildningsform inom äldreomsorgen, det så kallade Omvårdnadslyftet. Totalt satsade regeringen en miljard kronor åren 2011–2014. Satsningen ska öka kompetensen inom äldreomsorgen.

2011 användes pengarna främst till utbildning på gymnasienivå men 2012 har mer pengar delats ut och innefattar då även utbildning på yrkeshögskole- och högskolenivå.

Kommuner får en summa pengar i förskott och måste sedan redovisa hur många gymnasie- eller högskolepoäng medarbetarna tagit.

För 2011 fick kommunerna 143,5 miljoner kronor men lyckades bara använda 57,2 miljoner kronor. De fick därför betala tillbaka drygt 86 miljoner till staten.

2012 förbrukade kommunerna 102 av de 243,7 miljoner kronorna de fick för 2012 och måste därför betala tillbaka 141,7 miljoner.

Av de 204 kommuner som fick pengar redovisade 30 kommuner inte några utbildningspoäng överhuvudtaget. 141 kommuner använde delar att pengarna de fick och 33 använde hela statsbidraget.

Socialstyrelsen skriver i sin rapport till regeringen att det är bra att kommunerna använder mer pengar för att utbilda personalen. Men man konstaterar också att det är anmärkningsvärt att bara omkring 40 procent av pengarna används.

Som skäl till att kommunerna bara använder en del av bidraget nämns bland annat att det är svårt att hinna med att planera och genomföra utbildningarna. Många kommuner uppger också att bristande studievana gör att personalen inte hinner ta alla poäng. Kommunerna beklagar också att utbildningspengarna inte täcker ökade kostnader, främst för vikarier.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum